3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärven Yrittäjät vahvalta pohjalta haastavaan huomiseen

Tuula Jokiaho

Lauantaina 50 -vuotisjuhlaansa viettävä Alajärven Yrittäjät ry on järjestö, joka on kautta toiminta-aikansa koonnut paikkakunnan yrittäjiä yhteisen pöydän ääreen pohtimaan niin haasteita kuin mahdollisuuksiakin.

MAINOS

Tänä päivänä yrittäjyydellä ja alueen yrityksillä onkin vankka pohja, mutta edessä on myös suuret haasteet.

Millä tavalla Alajärven tarjoamat mahdollisuudet saadaan riittävän hyvin tunnetuiksi digitalisoituvassa maailmassa niin, että seuraava askel johtaa yhtä suureen menestykseen, kuin kaksi edellistä?

Teollistumisesta kaupan kehittymiseen

Alajärven Yrittäjät ry perustetiin 60 -luvun lopulla, aikana jolloin paikkakunta teollistui voimakkaasti. Teollistumisen seurauksena myös Alajärven keskusta alkoi kehittyä ja kauppatarjonta kasvaa. Tätä seurasi asuntotuotannon kasvu ja kaikille aloille ulottuva toiminnan aikakausi.

Kun yrittäjäjärjestö päätettiin perustaa, mukana oli heti useampi kymmenen yrittäjää ja ensimmäisen kuukauden jäsenhankinnan tuloksena jäsenmäärä oli jo sata. Mukaan lähti ennen muuta pk -yritysten yrittäjiä.

Alajärven Yrittäjissä pitkään vaikuttanut Markku Harju ja järjestön tämänhetkinen puheenjohtaja Kirsi Kujala kertovat, että alkuvuosina toiminnassa pyrittiin erityisen voimakkaasti parantamaan paikallisen elinvoimaisuuden edellytyksiä ja mm. kaavoitus oli aihe, josta kannettiin kehittyvässä kunnassa huolta.

Asioita tehtiin yhdessä ja hyvät suhteet kunnan päättäjiin olivat jo tuolloin hyvät ja niitä arvostettiin. Myös valtakunnantason päättäjiin alajärveläiset ovat aina olleet aktiivisesti yhteydessä.

Koulutukseen panostaminen on ollut leimallista toiminnalle alusta tähän päivään. Ja visioida on uskallettu ennenkin – siinä missä nyt mietitään, voisiko Alajärvi kaupan keskittymänä haastaa Tuurin, niin ennen yritettiin ihan tosissaan saada Toyotan autotehdasta Alajärvelle!

60-, 70 ja osin vielä 80 -lukukin olivat jälkeenpäin tarkasteltuna Alajärvellä leimallisesti teollistumisen aikaa, joka antoi toimintaedellytykset vähittäiskaupalle. Kaupan kehittämisryhmäkin perustettiin jo 70 -luvun alkupuolella. Kaupan palvelujen kasvun aikaa elettiin vahvasti 90 -luvulle saakka. Palvelut nousivat sellaisin mittoihin, että asiakasvirtoja alettiin tarvita jo naapuristakin.

Tässä kohtaa vähittäiskaupan kohdalla oli löydettävä ratkaisut siihen, miten kaupan palvelut tehdään tutuksi omaa kaupunkia laajemmalle. Tässä onnistuttiin ja Alajärvestä kehittyi 2000 -luvulla kaupan keskus koko seutukunnalle.

Nyt ollaan jälleen uuden aikakauden edessä, sillä kuten muuallakin Suomen seutukunnilla, väki vähenee ja palvelut tuntuvat karkaavan kauemmaksi. – Meille on yrittäjäjärjestönä tärkeää voida säilyttää nykyisten yritysten mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset, mutta se ei yksin riitä, Kujala toteaa. – Meidän pitää saada tänne myös uutta.

Kujala pohtii, voisiko digitalisaatio olla asia, joka voisi tuoda sitä uutta myös Alajärvelle? – Miten voimme saada Alajärvestä niin houkuttelevan paikan, että ne joille ei ole merkitystä missä he työnsä tekevät, haluaisivat tulla juuri tänne?

– Meillä on hyvin vahva teollisuus, valtakunnallisesti merkittävät kärkiyritykset ja paljon työpaikkoja. Kaupunki on viihtyisä ja palvelut hyvät. Miten saamme viestimme esille?

Harju ja Kujala toteavat, että juuri nyt, 50 -vuotisjuhlan kynnyksellä, olisi aika seuraavalle askeleelle. Mutta mihin se askel otetaan? Sata muuta suomalaista kuntaa pohtii samaa asiaa.

Alajärvellä huoli ja vastuu tulevaisuudesta on otettu tosissaan ja yrittäjät pohtivat asiaa yhdessä mm. ideointi-illoissa.

Haasteita on paljon, mutta hyvällä yhteistyöllä niin oman kaupungin ja sen muiden toimijoiden, kuin jälleen toisensa löytäneen Järviseudun alueen toimijoiden kanssa, on luotettava että viisasten kivi vielä löytyy ja seuraavalle askeleelle saadaan oikea suunta.

Juhlaa huomenna lauantaina

Alajärven Yrittäjät ry juhlii huomenna lauantaina 19.5. kello 13 alkaen 50 toimintavuottaan perinteikkäällä Alajärven Nuorisoseuralla, joka on ensimmäinen Alvar Aallon suunnittelema julkinen rakennus ja jonka toteuttamisessa paikalliset yrittäjät ovat olleet vahvassa roolissa.

Juhla on kaikille yrittäjille avoin ja siellä kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Paula Risikon juhlapuhe. valtiovallan tervehdyksen lisäksi tarjolla on paikallista ohjelmaa musiikki- ja tanssiesityksineen ja kuvahistoriikin muodossa.

Iltajuhlaa vietetään kutsuvierastapahtumana hotelli-ravintola Alvariinissa, jonne ovat tervetulleita kaikki yrittäjät Alajärveltä ja ympäristökunnista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät