0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärvellä verenluovutustilaisuus huomenna

Punasolujen käyttö sairaaloissa on laskenut tasaisesti 2000-luvulla, ja myös verta on vastaavasti kerätty joka vuosi edellisvuotta vähemmän.

Viime vuonna laskeva trendi kuitenkin taittui, ja verta kerättiin sekä toimitettiin Suomen sairaaloihin hieman edellisvuotta enemmän.

MAINOS

Tulevana maanantaina 18.3. kello 14-18 mahdollisuus kantaa kortensa kekoon ja käydä luovuttamassa verta avautuu jälleen myös Alajärvellä. Tuolloin järjestetään verenluovutustilaisuus seurakuntatalolla Kirkkotie 6:ssa.

15000 ensikertalaista

Kokoverta luovutettiin vuonna 2018 reilut 204 000 kertaa, noin 2000 pussia edellisvuotta enemmän. Koneellisten verihiutaleluovutusten määrä pysyi ennallaan noin 2600 luovutuksessa.

– Verta kerättiin hieman edellisvuotta enemmän johtuen punasolujen käytön pienestä kasvusta sairaaloissa, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

Potilaiden kannalta on tärkeää, että verivalmisteita on saatavilla Veripalvelusta jokaisena vuoden päivänä, sen hetken tarpeen mukaisesti. Veripalvelu viestii tämän vuoksi verenluovuttajille aktiivisesti veriryhmien päivittäisestä varastotilanteesta.

Veripalvelu.fi:ssä on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan. Myös sosiaalisessa mediassa Veripalvelu viesti aktiivisesti verentarpeesta.

– Verenluovutusten tasaisuus päivästä toiseen on ollut yksi toimintamme mittareista vuodesta 2010 lähtien. Vuosi 2018 oli verenluovutusten tasaisuuden näkökulmasta tämän vuosikymmenen paras.

– Tämän ansiosta verivalmisteiden tuotanto ja jakelu toimii tehokkaasti ja verivalmisteiden vanhenemisen riski on pieni, Pastila iloitsee.

Verta luovuttavien määrä pysyi viime vuonna ennallaan. Edellisvuoden tapaan verta luovutti noin 119000 eri henkilöä. Noin 15000 heistä oli ensikertalaisia.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät