14.3 C
Alajärvi
torstai 08.6.2023
spot_img
MAINOS

Paavo Romppainen kirjotti Hopeatähden lennosta

Suomalaisen ja kansainvälisen uutistaivaan tähdeksi Silverstar -raketillaan lokakuussa 1948 sinkoutuneen Silvo Sokan tarina julkaistaan kirjana.

Paavo Romppaisen kirjoittama ”Hopeatähden lento” on kuopiolaisen Kustannuosakeyhtiö Hain kustantama.

”Hopeatähden lento” on arkistoaineistoon, keskusteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuva tutkimus suomalaisen tiedonvälityksen historiassa yhä vertaistaan hakevasta tapauksesta ja sen taustoista.

MAINOS

Savo-lehdessä 9.10.1948 julkaistu uutinen kertoi 17-vuotiaan Silvo Sokan tehneen omatekoisella, Silverstar -reaktioraketillaan lyhyehkön koelennon.

Tapauksen ympärille syntyi ainutlaatuinen mediasirkus. Savo-lehden ja Suomen Tietotoimiston vauhtiin polkaiseman karusellin kyytiin hyppäsivät ainakin Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Ilta-Sanomat, Kauppalehti, Suomen Sosialidemokraatti, Turun Sanomat ja Uusi Suomi.

Savon Sanomien lisäksi monet muutkin paikallis- ja valtalehdet katsoivat tapauksen uutisoinnin arvoiseksi. Helsingin Sanomat käytti ensimmäistä kertaa maan sisäisessä uutiskuvapalvelussa valokuvien lähettämiseen ja vastaanottamiseen tarkoitettua Telefoto-laitteistoa.

Silvo Sokan (1930–2010) ”Jumalan ja ihmisten edessä” todeksi vannoma rakettilento valpastutti tiedotusvälineiden lisäksi myös ilmailu-, poliisi- ja sotilasviranomaiset sekä työllisti ainakin kahden ministeriön virkamiehet.

Jopa suuren ja mahtavan itänaapurin on arveltu olleen kiinnostunut tapauksesta, sillä Suomi ei Pariisin rauhansopimuksen mukaan saanut rakentaa tai pitää hallussaan reaktiokäyttöisiä lentolaitteita.

Seinäjoella asuva, aikaisemmin Alajärvellä kulttuurisihteerinä toiminut Paavo Romppainen (1957-) on perehtynyt Silvo Sokan mielikuvituksen rakettimaiseen lentoon neljännesvuosisadan ajan.

Häneltä on aiemmin julkaistu Kainuun murteelle käännetty sarjakuva ”Näläkämoan Noeta” (2001) sekä laajennettu uusintapainos Salomo Pulkkisen 1912 julkaistusta kirjasta ”Ristijärven muistoja ja kuvauksia” (1998).

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät