13.9 C
Alajärvi
maanantai 29.5.2023
spot_img

Maaseutumaiseman hoitoon ja kosteikon hoitoon voi hakea hoitosopimusta

Maaseutumaiseman ja kosteikon hoitoon voi vuonna 2019 hakea hoitosopimusta vain kohteille, jotka on perustettu ei-tuotannollisen investoinnin korvauksella. Rahoitustilanteen vuoksi ympäristösopimusta ei tänä vuonna voi hakea aivan uusille alueille.

Hoitosopimuksessa sovitaan maiseman tai kosteikon hoidosta maksettava korvaus. Sopimuksen hakijana voi olla joko aktiiviviljelijä tai rekisteröity yhdistys. Hoitosopimusta haetaan ELY-keskuksista 17.6. mennessä. Sopimuskausi alkaa 1.5. ja sen kesto on viisi vuotta.

Sopimuksilla turvataan maatalousluonnon monimuotoisuutta.

Perinnebiotooppien ja kosteikkojen ympäristösopimuksia on tällä hetkellä voimassa noin 30000 hehtaarilla. Perinnebiotoopit ovat maamme monimuotoisimpia ja samalla uhanalaisimpia luontotyyppejä, jotka katoavat hoidon puutteessa.

Kosteikot puolestaan pidättävät ravinteita ja edistävät luonnon monimuotoisuutta. Näiden elinympäristöjen hoito ylläpitää aivan erityistä niittyjen ja laidunten lajistoa – kasveja, perhosia ja muita hyönteisiä ja sitä kautta myös linnustoa. Lisäksi laidunnus ja niitto avartavat maisemia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät