0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Virsiä ja laminaattilaskentaa markkinoiden uutuuskisassa

Vimpelin Vipinämarkkinoilla järjestettiin lauantaina laatuaan ensimmäinen Amazing Race Vimpeli -kilpailu, joka oli parikilpailuna toteutettu, yhdysvaltalaisesta Amazing Race -televisiorealitystä kimmokkeensa saanut leikkimielinen kilpailu. Voittoon kirivät Alajärven Luoma-aholla asuvat Soili Mäki ja Kati Pokela.

Saarikentältä lähti matkaan lähti 11 paria, joista seitsemän oli aikuisten muodostamaa paria. Kisan nuorin osallistuja oli kahdeksanvuotias.
Siinä missä televisiosarjassa kisaajat joutuvat voittamaan pahimpia pelkojaan esimerkiksi syömällä hyönteisiä tai laskeutumalla korkean rakennuksen seinää pitkin, laitettiin Vimpelissä hoksottimet töihin. Maankuulussa Pyöreässä kirkossa tunnistettiin virsiä vihjeiden perustella, marketissa etsittiin tietynhintaista tuotetta tai ratkottiin rautakaupassa laminaatin laskemiseen liittyvä tehtävä.

Kilpailun lähtö ja maali olivat Saarikentällä. Matkaan sännättiin vauhdilla.

 

Saarikentältä katsottuna kauimmaiset tehtävät olivat Aapiskujan koululla ja paloasemalla. Koulun pihalla pompotettiin palloa pesäpallomailalla ja paloasemalla taiteltiin letku häkkiin. Liikuntasihteeri Ari Takala painotti, että kyseessä oli leikkimielinen ja hyvätahtoinen kisa, johon myös lapset pystyivät osallistumaan. Matkaan lähdettiin kartan ja kera ja tehtävät kerrottiin kohteissa. Tehtävät sai suorittaa haluamassaan järjestyksessä.

Monenlaisia tehtäviä

Vimpelin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Timo Turpela kertoo, että häneltä kysyttiin kisaan lupautumista jo kevättalvella. Hän kertoo vastanneensa, että mikäli leirikesän aikataulut antavat myöten, hän on mielellään mukana toteuttamassa kilpailua. Turpela oli lisännyt kisaan pienen seurakuntaan liittyvän twistin, joka näkyi kirkon ovella: Amazing Racesta oli tullut väliaikaisesti Amazing Grace eli ihmeellinen armo, kuten kuuluu maailmankuulun virren nimen suomenkielinen suora käännös.

Amazing Race Vimpelistä tuli hetkeksi Amazing Grace Vimpeli, kun kilpailijat suorittivat virsiin liittyvän tehtävän kirkon sisällä.

 

Turpela oli keksinyt kaksi virsiaiheista tehtävää – toisen lapsille ja toisen aikuisille. Lapsille suunnattu tehtävä alkoi sanalla ”jää”. Siitä pikku hiljaa sana sanalta alkuun päin tehtävää purkaen paljastui tutun lastenvirren ensimmäisen säkeistön alku: ”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää. Auta, ettei kukaan yksin jää.” Kilpailijoiden piti vielä etsiä kyseisen virren numero virsikirjasta. Aikuisten vastaava tehtävä liittyi virteen 170: Jumala ompi linnamme.

 

Arttu Santala (harmaa paita) ja Touko Herrala miettivät virsitehtävää, jossa nuoriso-ohjaaja Timo Turpela (vas.) paljasti kisaajille sanan kerrallaan – loppupäästä lähtien.

 

Kymmenvuotiaat kaverukset Touko Herrala ja Arttu Santala osallistuivat kilpailuun Artun äidin ehdotuksesta. Touko kertoo olleensa mielissään siitä, että kerrankin Vimpelissä järjestetään jotakin suunnistukseen liittyvää. Pesäpalloa ja jääkiekkoa harrastavien ystävysten mielestä helpoin tehtävä oli pomputtaa palloa pesäpallomailalla 15 kertaa. Toukolla ei vauhti tainnut loppua heti, kun hän pomputti palloa 16 kertaa. Vaikeimmaksi rastiksi pojat nostivat Rauta Pyhälahden tehtävän.

Hauska kisa

Kisan voittajakaksikon Kati Pokela kertoo seuranneensa Amazing Race -sarjaa televisiosta ja halunneensa osallistua siihen.
– Nyt kun oli lähellä mahdollisuus, pyysin Soilia, ja hän lähti heti innolla mukaan.

Soili Mäki kertoo suostuneensa kilpailuun vasta kisaa edeltäneenä päivänä. Siksi hänellä ei ollut suuria ennakko-odotuksiakaan.
– Sen tiesin, että lujaa pitää mennä ja jotakin pitää ratkaista. Siinä oli kaikki, mitä tiedettiin ennakkoon. Mutta hauskaa oli!

Voittoisan kaksikon aseina kisassa olivat nopeus ja ongelmanratkaisutaito. Kati Pokelan mukaan nimenomaan ongelmanratkaisua vaatineet tehtävät olivat heille helppoja. Aluksi kaksikko mietti, että mikä reitti olisi järkevin. Kati Pokela kertoo tienneensä kaikki karttaan merkityt paikat jo entuudestaan.

Kisan kakkossijan nappasivat Riikka Jaatisen ja Heini Ylisuutarin tiimi Vimpelistä. Pronssitilalle ylsivät puolestaan Seinäjoella asuvat Veera ja Jan-Markus Vuorenmaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät