-13.5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Alajärven 4H -yhdistykseltä uraauurtava hanke nuorten työllistämiseksi ja ikäihmisten hyväksi

Alajärven 4H -yhdistyksessä toimeliaat naiset miettivät jatkuvasti päänsä puhki, miten saataisiin työllistettyä alueen nuoria. Nuorten mahdollisuus tehdä työtä on todella tärkeää ja 4H:n yksi keskeisiä tehtäviä on järjestää nuorille työmahdollisuuksia.

Toni Harjula Japolta, Anne Paavola Alajärven Osuuspankilta sekä 4H:n Krista Savola ja Heli Hämäläinen toivovat, että yhä useamman nuoren olisi mahdollisuus päästä kesätyöhön antamaan aikaa vanhukselle.

Keväällä syntyi idea. Monet ikäihmiset ovat yksinäisiä ja kaipaavat seuraa, kun taas kovin moni yläasteikäinen ja lukiolainen nuori jäi vaille kesätyötä.

Tästä syntyi Anna aikaa vanhukselle ja kesätyö nuorelle -haastekampanja, jonka avulla jo 11 nuorta on päässyt ja pääsemässä viikoksi töihin ja samalla moni ikäihminen on saanut nuorta ja innokasta juttuseuraa!

4H toiminnanjohtaja Krista Savola ja yhdistyksen uusi puheenjohtaja Heli Hämäläinen iloitsevat siitä, että haasteeseen on vastannut jo yrityksiä ja yhteisöjä, mutta lisätukeakin tarvitaan. – Haaste on heitetty kaikille, jotka haluavat antaa aikaa vanhukselle ja kesätyötä nuorelle.

– Vanhusten hoidon resurssit ovat rajalliset ja arkinen ajanvietto vanhusten kanssa voi jäädä vähäiseksi. Tämän kampanjan tuotolla 4H -yhdistys työllistää nuoria vanhusten palvelukoteihin ja koteihin yhdessä Järvi-pohjanmaan perusturvan kanssa.

– Nuorten työtehtäviin kuuluu kiireetön ajanvietto vanhusten kansa, ulkoilu, lehtien lukeminen yhdessä, juttelu päivän aiheista ja muistoista.
Haasteeseen ehätti ensimmäisenä vastaamaan Alajärvellä Japo, jonka toimitusjohtaja Toni Harjula totesi yrityksen ehdottomasti halunneen olla mukana tässä kampanjassa.

– Nuorille on tärkeää saada tehdä töitä, vaikka pieniäkin pätkiä. Vaalien alla kuulimme myös paljon siitä, millainen vanhustenhoidon tila maassamme on, resurssipula on aitoa, Harjula muistuttaa.

– Nuoret eivät tee ammattilaisten työtä, mutta he antavat tärkeää seuranpitoa, jota jokainen varmasti kaipaa, Harjula sanoo ja pohdiskelee, että tällainen kokemus nuorelle voi myös antaa potkua uravalintaan.

Krista Savola sanoo, että 4H:n kokemuksen mukaan nuoret todella haluaisivat tehdä työtä, mutta esimerkiksi keväällä toteutetulla kierroksella kasiluokkalaisten luona saatiin kuulla, että vain harvalla oli mitään kesätyötä tiedossa.

– Tähän meidän kesätyöhön olisi vielä paljon tulijoita jonossa, joten rahoitusta todella tarvitaan, Krista sanoo ja miettii, että jos yrittäjät tarttuvat haasteeseen, voidaan hanketta jatkaa myös talvella iltasin, viikonlopputöinä tai muina koulujen loma-aikoina.

Tarvetta ja tekijöitä on, mutta raha on se mistä kiikastaa. Tuhannen euron lahjoituksella viisi nuorta saa viikoksi töitä, 200 eurolla yksi, mutta pienemmätkin lahjoitussummat ovat tervetulleita!

Alajärveltä hanketta tukemaan lähteneen Alajärven Osuuspankin Anne Paavola kertoo, että Osuuspankki halusi ilman muuta olla asiassa mukana, koska on tärkeää työllistää nuoria ja etenkin näin hyviin tehtäviin. Alajärvellä kaksi nuorta on koulutettu riksapyörän kuljettajiksi, joten nyt myös riksakyytejä on tätä kautta ikäihmisille tarjolla!

Haasteeseen ovat tähän mennessä vastanneet myös Eläkeliiton Alajärven yhdistys, Lehtimäen Osuuspankki, Kuortaneen Säästöpankkisäätiö sekä TI-Garnjet Oy. Painotus mukaan lähteneissä yrityksissä on Lehtimäellä, joten 11 tähän mennessä työtä saaneesta nuoresta kuusi on Lehtimäeltä ja viisi Alajärveltä.

Lehtimäen Osuuspankin Satu Yli-Kesäniemi sekä Tommi Isoaho TI-Garnjet Oy:n ja Kuortaneen Säästöpankkisäätiön puolesta ovat iloisia siitä, että Lehtimäellä haaste on otettu näin hyvin vastaan, mutta toivovat edelleen lisäpanostuksia asiaan.

Yli-Kesäniemi kertoo, että esimerkiksi heillä Osuuspankilla ei ole työmahdollisuuksia alle 18 -vuotiaille, mutta tällä tavoin pankki voi olla mukana auttamassa nuoria töihin ja heidän tekemänsä työ on vieläpä hyvin tärkeää.

– Tämä on yrittäjälle hieno tapa auttaa nuoria kesätöihin, vaikka omaan yritykseen heitä ei olisikaan mahdollista työllistää, Isoaho puolestaan sanoo ja iloitsee siitä, että samalla saadaan ikäihmisille seuraa yksinäisyyttä torjumaan ja joku nuori voi löytää vaikkapa tulevan ammattinsakin.

Isoaho muistuttaa myös siitä, että muihinkin Lehtimäen alueen toimintoihin voi hakea tukea Kuortaneen Säästöpankkisäätiöltä, joka mielellään ottaa vastaan tukianomuksia hyvistä hankkeista.

4H toiminnanohjaaja Liu Etelä-aho kertoo, että Anna aikaa vanhukselle ja kesätyö nuorelle -haastekampanjalla työllistetyt nuoret ovat 13-15 vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Nuorilta työstä saatu palaute on ollut todella hyvää ja jos vain tukijoita saadaan, innokkaita nuoria työhön kyllä riittää.

Tätä mieltä on myös ensimmäisestä kesätyöpaikastaan iloitseva 13 -vuotias Sini Sammalisto, joka Lehtimäellä Helmiina-kodilla sai kampanjan avulla viikon ajan pelailla, lukea lehtiä sekä jutustella talon ikäihmisten kanssa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät