-3.6 C
Alajärvi
keskiviikko 22.3.2023
spot_img
spot_img

Päivä paloasemalla veti väkeä Vimpelissä

Vimpelin, Evijärven, Kyyjärven ja Kuortaneen paloasemilla on vietetty lauantaina perheet yhteen kokoavaa ja mukavaa, mutta paljon tietoa sisältävää Päivä Paloasemalla -tapahtumaa.

Suomen Pelastusalan Keskusliiton organisoima tapahtuma aloitti jo perinteeksi muodostuneen Palontorjuntaviikon. Viikko huipentuu 1.12. vietettävään Palovaroitinpäivään.

Päivä paloasemalla -tapahtumassa on tänä vuonna ollut mukana yhteensä 364 paloasemaa. Vuosittain järjestettävän tapahtuman aikana kävijät pääsevät oppimaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustuvat palokunnan toimintaan, sammutusvälineiden käyttöön, palomiehen varusteisiin sekä kodin turvallisuuteen ja riskitekijöihin vaikuttaviin asioihin.

Vimpelissä sai kokeilla esimerkiksi alkusammutusta sankoruiskun avulla ja tunnistaa oman kodin vaaranpaikkoja. Palomiehen varusteita sai myös kokeilla: moni lapsi ikuistettiin kuvaan varusteiden kanssa. Kysymyksiäkin sai esittää.

Paljon kävijöitä

Päivä paloasemalla on koko perheen tapahtuma, joka vetää vuosittain tuhansia perheitä paloasemille. Vimpelissä kävijämäärä on vakiintunut noin 150:een.

– Aamulla heti kymmeneltä on yleensä isoin kävijämäärä ja sitten tilanne rauhoittuu puoleen päivään mennessä, kertoo palomies ja asemavastaava Jukka Siirilä.

Siirilä kertoo Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen ohjeistavan, että jokaisella paloasemalla järjestetään vuoden aikana yksi massatapahtuma.

Se voi olla Päivä paloasemalla tai avoimien ovien tapahtuma tai jokin esittely yleisötapahtumassa. Vimpelissä lauantain tapahtumaa oli toteuttamassa eli rasteja järjestämässä, kalustoa esittelemässä ja kahvitusta järjestämässä kuusi henkilöä.

Liesivahti oli monelle uusi tuttavuus. Sen paikka on liesituulettimen yhteydessä. Joihinkin liesituulettimiin liesivahdin saa asennettuna ja myös erikseen myytävänä tuotteena.

Aikuisille kävijöille esiteltiin Osoitehaavi-verkkopalvelua ja liesipaloja ehkäisevää liesivahtia. Liesivahti on tarrakiinnitteinen, paristoilla toimiva laite. Se kiinnitetään liesituulettimen viereen.

Laite reagoi kuumuuteen, jos liesi on jäänyt vahingossa päälle tai rasvapalo uhkaa. Osoitehaavi on puolestaan verkkopalvelu, jolla kerätään tietoa sisäänkäyntien ja kulkupisteiden sijanneista ja ominaisuuksista valtakunnalliseen osoitetietovarantoon.

Verkkopalveluun voi kuka tahansa tallentaa osoitteisiin liittyviä sisäänkäyntejä ja perille opastavia kulkupisteitä. Verkkopalvelun kautta tiedot saadaan osaksi valtakunnallisia osoitetietoja. Marraskuussa avatun Osoitehaavin ylläpidosta ja kehityksestä vastaa Maanmittauslaitos.

Uudet haasteet innostavat

Vimpelissä toimivan sopimuspalokunnan tuoreimpiin jäseniin kuuluu alajärveläinen Elise Laukkonen. Hän aloitti sopimuspalokunnassa kuluvan vuoden tammikuussa.

– Minua kiinnosti tämä ala ja käsillä tekeminen ja ylipäätään uudet haasteet. Tulin käymään Siirilän Jukan luona ja kysyin, että miten homma toimii ja saako tulla kokeilemaan. Minut toivotettiin tervetulleeksi ja tulin jo seuraavana päivänä ensimmäisiin harjoituksiin.

Hän on suorittanut sammutustyön kurssin, ensiapukurssin ja pelastustyön kurssin. Lähiaikoina Elise Laukkonen osallistuu ensivastekurssille.

– Kiinnostavinta ovat itselleni uusien haasteiden lisäksi se, että olen epämukavuusalueella, kun täällä tehdään uusia juttuja ja puuhataan paljon koneiden ja työvälineiden kanssa. Samoin kiinnostaa yhteisöllisyys, että yhdessä tehdään hommia.

Päivä paloasemalla -tapahtumassa esiteltiin paloaseman kalustoa ja varusteita. Säiliöauton edessä kuvaan ikuistettiin nuorempi sammutusmies Elise Laukkonen, harjoittelija Juha Korkea-aho ja sammutusmies Mika Hietala.

Laukkonen kertoo käyvänsä tiistaisin Vimpelin viikkoharjoituksissa, ja torstaisin Alajärvellä.
– Taitoja opetellaan oikeita keikkoja varten. Olen ollut mukana hälytyksissä, mutta nyt en päässyt, kun jäin pitämään taloa pystyssä, hän naurahtaa.

Vimpelissä koettiin uudenlainen tilanne Päivä paloasemalla -tapahtumassa. Koskaan aikaisemmin ei teemapäivän aikana ole tullut hälytystehtävää. Paloasemat toimivat myös teemapäivien ja järjestämiensä tapahtuman aikana hälytysvarauksella.

Vimpelissä sammutusauto viisihenkisine miehistöineen lähti kesken tapahtuman hälytykseen Vimpelin Isokankaantielle, jossa oli tapahtunut keskisuureksi luokiteltu liikenneonnettomuus.

Henkilöauto oli suistunut tieltä. Onnettomuudessa ei tapahtunut henkilövahinkoja. Auton kuljettaja oli päässyt ulos autosta sivullisten auttamana.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät