1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Soinin tekninen johtaja Pentti Honkola eläkkeelle

Soinin kunnan tekninen johtaja Pentti Honkolan eläköitymisjuhlaa vietettiin torstaina. Honkola on tehnyt kunnalla ja Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella yhteensä 35 vuoden työuran.

Pentti muistelee monipuolista työuraansa 80 -luvulta lähtien mielenkiinnolla.

MAINOS

– Monenlaisia muistoja kunnan ja lähikuntien historiasta on jäänyt mieleen. Tullessani töihin huhtikuussa 1984 ensimmäinen työkohde oli Kukonkylän koulun saneeraus. Koulujen saneerauksia oli tuohon aikaan kovasti, koska kouluja oli toiminnassa seitsemän kappaletta.

– Usealla koululla oli vielä ulkohuussit käytössä. 1980-90 -luvuilla saneerattiin Jokivarsi, Laasala, Vuorenmaa ja Kirkonkylän alakoulu. Pienempää remonttia tehtiin Parviaisissa ja Hautakylällä. Hautakylä teki lisäksi talkootöinä liikuntahallin sekä keittiö-, ruokailu- ja sosiaalitilat, joka oli kylältä melkoinen ponnistus.

Tuohon aikaan olivat ajankohtaisia myös terveysaseman rakentaminen, vanhainkodin saneeraus sekä laajennus ja teollisuushallien rakentaminen. Painotalo oli yksi todella merkittävä hanke. Tuohon aikaan kunnan väkilukukin kävi korkealla.

– Vuorenmaan rinne avattiin tuolloin hiljaiselon jälkeen vuonna 1988. Rivitalojen kylärakentaminen oli voimakasta. Kun yksi kylä sai rivitalon, niin toinenkin kylä sellaisen halusi, muistelee Pentti.

Kunnan toimistotilat laajenivat entiseen terveystaloon saneerauksen valmistuttua. ”Sopulaan” soviteltiin myös teknisen toimiston tilat. Nykyään rakennus toimii Kuninkaantupana.

Kunta hankki merkittävät asuntoalueet Murtokankaan alueelta. Lisäksi asialistalla oli pohjavesialueen kunnostaminen Lintuharjussa ja kaatopaikan rakentaminen Nihtikankaaseen sekä paloaseman rakentaminen.

– 2000- luvulla tulivat eteen keskustaajaman liikennejärjestelyt. Samassa yhteydessä rakennettiin kaukolämpöverkostoa peräti viisi kilometriä.

– Hulevesiviemärin rakentaminen ja kunnallistekniikan uusiminen tehtiin tiealueella. Lisäksi saatiin tietoliikennekuidut asennettua.

– Yhdysvesijohdon rakentaminen tehtiin 2000-luvulla. Uutta vesijohtolinjaa rakennettiin yhteensä yli 60 kilometriä, Pentti muistelee. – Tällä turvataan myös kriisiajan talousveden saatavuus.

Honkolan mielestä yhdysvesijohtolinja on kuitenkin edelleen kesken. Hautakylän Hallaperältä Soinin keskustaan puuttuu vielä linjaus, joka turvaisi kriisiajan vesitarpeen.

2000-luvun alussa rakennettiin myös uusi jätevedenpuhdistamo Maijankydölle, hankittiin maata Kuninkaanjoen Yrityslaaksosta ja rakennettiin teollisuushalli Kohiwoodille. Muina rakentamishankkeina olivat dementiakodin rakentaminen vanhainkodin kylkeen ja Yhtenäiskoulun peruskorjaus ja laajennus liikuntatiloilla.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella toimittiin 2009-2016. Tuolloin Honkola toimi alueen rakennusvalvonnassa.

– Tutuksi tuli Soinin lisäksi niin Alajärven, Lehtimäen kuin Vimpelinkin alueet sekä erityisesti rantarakentaminen Ähtärinjärvellä ja Lappajärvellä. Tuosta ajasta pari viimeistä vuotta toimin alueen johtavana rakennustarkstajana sijoituspaikan ollessa Vimpelissä.

Vuoden 2017 alussa Honkola palasi takaisin teknisen johtajan virkaan Soiniin.
Soinissa aloitettiin tuulivoimakaavoitus vuonna 2013. Ensimmäiset rakennusluvat myönnettiin Konttisuon alueelle kesällä 2017.

– Toivottavaa kunnan kannalta olisi, että rakentaminen alkaisi mahdollisimman pian. Joka vuosi kunta häviää 1,5 miljoonaa euroa kiinteistöveroina, kun rakentamisessa ei ole päästy vieläkään alkuun.

Pitkän työuran muistona on myös monia hauskoja sattumia.

– Yksi sellainen oli, kun hankittiin kunnalle polttopuita. Puita mitattiin pinosta tien varrella. Sattui valtuutettu paikalle, joka huomautti, että puut on ristiinpinottu. Mitasta pitää vähentää puoli metriä pinon molemmista päistä. No, kyllä siitä pinosta sopuun päästiin, muistelee Honkola.

Hän toteaa, että työura on ollut monipuolinen ja välillä kiireinen. – Kiitän kyllä kaikkia päättäjiä ja viranhaltijoita hyvästä yhteistyöstä.

– Työssä ollessani ei ikinä aamulla tiennyt, mitä päivän mittaan eteen tuli. Nyt aamuisin ehtii lukemaan rauhassa lehden takkatulen ääressä, kertoo mielellään kotiin rauhoittumaan jäävä Honkola kotonaan Lauttosen järven rannalla.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät