3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Vaihda tänä jouluna riisipuuron tilalle ohrapuuro

Miltä kuulostaisi, jos tänä jouluna keittäisitkin ohrapuuroa totutun riisipuuron sijaan?

Ohralla on pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa. Riisi on sen sijaan melko uusi tulokas. Myös terveysnäkökulmasta riisin vaihtaminen ohraan kannattaa.

MAINOS

Ohra nimittäin sisältää kauran tavoin kolesterolia alentavaa beetaglukaania. Kotimainen ohrapuuro on myös ekologisesti ajateltuna vihreämpi valinta.

Vaikka ohra onkin viime vuosina tehnyt paluuta suomalaisten ruokapöytään, on sen kulutus muihin viljoihin vähäistä. Kotimaisista neljästä viljasta ohraa käytetään elintarvikkeeksi kaikkein vähiten.

Tämä on harmi, sillä ohra on hyvin terveellinen vilja ja sillä olisi helppo korvata ulkomailta tuotava riisi. Ohrasuurimoita voi käyttää riisin tapaan lisäkkeenä ja ohrasta valmistuu maukas puuro riisipuuron tapaan.

Suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluva karjalanpiirakkakin tehtiin alun perin ohrasta, sillä vielä 1700-luvulla riisiä ei ollut käytössä.

Ohrasta terveellistä kuitua

Täysjyväohra sisältää paljon kuitua: esikypsytetyssä ohrasuurimossa kuitua on n. 11 grammaa.

Täysjyväriisin kuitupitoisuus on sen sijaan alhaisempi kuin muiden viljojen. Täysjyväriisi sisältää keittämättömänä kuitua 7,4 prosenttia. Keitettynä kuitumäärä laskee täysjyväriisissä kolmeen prosenttiin.

Hiotussa riisissä, jossa kuitupitoinen kuorikerros on poistettu, on kuitupitoisuus alle prosentin. Kuidun saannin kannalta riisin korvaaminen onkin hyvin perusteltua.

Sekä kaura että ohra sisältävät veteen liukenevaa kuitua, beetaglukaania, joka tutkitusti alentaa kolesterolia. Tämä terveysväittämä on hyväksytty myös EU-tasolla.

Beetaglukaani auttaa myös hidastamaan hiilihydraattien imeytymistä. Ohran beetaglukaanipitoisuus on jopa hiukan kauraa korkeampi.

Ohrapuuro on ympäristöystävän valinta

Ulkomailla viljelty riisi saattaa sisältää muita viljoja enemmän raskasmetalleja. Tämä johtuu osittain riisin ominaisuuksista kerätä itseensä muita viljakasveja suurempia pitoisuuksia esimerkiksi arseenia.

Riisin viljely on myös epäekologisempaa kuin Suomessa viljeltävien viljakasvien tuotanto. Tuontiviljojen kohdalla pitkät kuljetusmatkat lisäävät ympäristökuormaa.

Terveyssyiden lisäksi riisin vaihtaminen ohraan on siis myös ympäristöystävän valinta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät