Woi wimpelis-wompelis Pyhävuoren Peikon tarina on nyt kirjoitettu sadun muotoon!

Mainos[adrotate banner="3"]

Siellähän se on asustanut, yli 4000 vuotta, Peikko Pyhävuorella ihan Alajärven ja Vimpelin rajamailla.

Nyt tuon Peikon tarina on kirjoitettu saduksi, tai paremminkin kokonaiseksi satukirjaksi, joka sekoittaa fiktiona Pyhävuoren Peikon tarinan faktoihin alueen vivahteikkaasta ja erikoisesta ympäristöstä sekä historiasta.

MAINOS

Tarinan on kirjoittanut Marjatta Juuti, aiemmalta ammatiltaan puutarha- ja erityisopettaja, joka eläkkeelle jäätyään kirjoitti kirjaksi oman ja aikalaistensa tarinan.

Tämä Atrin & Nordin julkaisema teos Juurta jaksain nähtynä -elämäni askelmerkit näki päivänvalon 2018.

Vaikka tuon kirjoitustyön päätyttyä Marjatta hetken mietti, ettei enää uuteen hankkeeseen ryhtyisi, niin toisaalta Pyhävuoren Peikon asia oli ollut hänellä mielessä jo pitkään ja hän oli ihmetellyt, miksi siitä ei kukaan ollut kirjoittanut?

Kirjailijan uusi teos liikkuukin nyt sadun maailmassa ja kirja on suunnattu alakoululaisille, eli sen ikäisille lapsille, jotka osaavat jo itse lukea. Toisaalta kirjan osat toimivat itsenäisiä tarinoina, joten niitä voi lukea yksittäisinä satuina myös pienemmille.

Sadussa liikutaan täysin todellisessa ympäristössä Pyhävuorella ja osittain todellisten tapahtumien pohjalta. Peikkoluola sijaitsee Kraatterijärven kaakkoisrannalla korkealle kohoavan reunavallin lakialueella upealla, kulttuurihistoriallisella paikalla.

– Pyhävuoren luonto ja ihmisten sinne aikojen saatossa jättämät jäljet ovat kuin sadun maailmasta, Juuti toteaa. – Tuolla paikalla myös Peikko on asustellut yhdessä haltijoiden, metsänväen ja osin ihmistenkin kanssa neljä vuosituhatta, eikä sillä ole aikomustakaan muuttaa pois!

Kirjan nimenä on Woi wimpelis-wompelis Pyhävuoren Peikko ja tarina alkaa siitä, kun haikara tuo Peikon Pyhävuorelle, missä haltijat huolehtivat tulokkaasta.

Ensimmäiset vuosisadat Peikko elelee haltijoiden ja metsänväen kanssa ja vaaratilanteen Peikko havaitsee vasta, kun ihminen saapuu vuorelle ensimmäistä kertaa metsästysreissullaan.

Monenlaista seikkailua ja tapahtumaa liittyy vuosituhansiin ja vuosisatoihin Pyhävuorella. Noin sata vuotta sitten Peikko huomaa polulle ilmestyneitä kivenkokoisia reikiä.

Kivivarkaaksi paljastuu Amerikasta palannut Jaakko Reipakka, joka sitten Peikon luvalla rakensi kivimajansa Peikkoluolan kylkeen. Jaakko toi vaihtelua Peikon arkeen ja siinä kanssakäymisessä selväksi tulivat meteoriitit, kraatterit jos kalliomaalauksetkin.

Aikanaan Peikko löysi luolansa lattian alta suuren aarrekammion. Sen se päätti pitää visusti omana tietonaan.

Nykyisin Peikkoa ihmetyttää ihmisten kummallisuudet. Piilottaa nyt geokätköjä Peikkoluolan läheisyyteen tai pöristellä dronea Peikon pään yläpuolella, onko siinä enää mitään järkeä?

Sattumalta Peikko tuli viime kesänä tietämään miten muututaan kokonaan näkymättömäksi! Se avasi Peikon elämään aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Satu vilisee faktoja alueen luonnosta ja geologiasta, mukana on kansantarinoita ja todellisia tapahtumia, jotka kaikki on sidottu yhteen sadun keinoin.

– Toivon, että tarinan lukijalle tulee halu lähteä tutustumaan paikkoihin Pyhävuorella. En ihmettelisi, vaikka kirja kiinnostaisi myös luontomatkailijoita, Juuti toteaa.

Nyt valmiiksi kirjoitetusta teoksesta puuttuu enää kansikuva, jonka kirjoittaja itse maalaa. Kirjan julkaisee Mediapinta oy maaliskuun puolenvälin paikkeilla. Ennakkotilaukset voi tehdä suoraan kirjailijalle Marjatta Juuti 040 528 1574 tai marjatta.juuti@luukku.com.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliVeteraanikuorojen konsertti Kuortaneella
Seuraava artikkeliOmaishoitajamiesten vertaisryhmässä huumoria ja huolenpitoa