-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Juhamatin elämä yksiin kansiin – lehtimäkeläissyntyisestä laulajasta elämäkerta

Lehtimäellä syntyi 11.3.1950 Mäkelän perheeseen poika, joka sai nimen Jussi. Vuosina 1967-1970 tämä poika osallistui iskelmälaulukilpailuihin ja voittoja tuli peräkkäin peräti kolme: Iisalmesta, Punkaharjulta ja Naantalista.

Nämä voitot takasivat Jussille esiintymisiä yhä suuremmille lavoille ja tällöin Jussi Mäkelästä tuli iskelmälaulaja Juhamatti.

MAINOS
Juhamatti – Elämä on hyvä -elämänkertakirja on nyt valmis ja Juhamatti on myös aloittanut juhlakiertueensa.

Vuosi 1975 toi Juhamatille toivotun läpimurron Iskelmähaavi -nimisen laulukilpailun voiton myötä ja ensimmäinen levy ”Fanny Fanny” ilmestyi paria vuotta myöhemmin. Fanny Fanny -kappaleesta muodostui Juhamatin suuri hitti, jota hän edelleenkin laulaa jokaisella keikalla.

1980 luku oli Juhamatin kulta-aikaa, hän oli yksi vuosikymmenen suosituimmista laulajista. Suuria hittejä tuli vuosi vuoden perään ja levyt myivät kultaa, keikkoja riitti yli 200 vuodessa.

Tunnettuja Juhamatin hittejä ovat mm. Volga, Pieni ja lämpöinen, Mikä sulle oikein tuli, Voitko unohtaa, Niin paljon kuuluu rakkauteen sekä Vain yksi yö. Esimerkiksi karaokepaikoissa Volga on edelleen yksi suosituimmista lauluista.

Tämä kappale myös osoittaa Juhamatin monipuolisuuden laulajana tunnelmallisista iskelmistä menevämpään, jopa diskopoljentoisiin kappaleisiin saakka.

Ajatus Juhamatin elämästä ja urasta kertovaan kirjaan lähti vuonna 2018. Kirjan kirjoittaja Juha Mäntylä kertoo, että tuolloin hän laittoi Juhamatille sähköpostia ja kertoi ideastaan tehdä hänestä elämäkertakirja.

– Juhamatti oli otettu viestistäni ja sovimmekin nopeasti tapaamisen Lapualla, Mäntylä kertoo. – Parin tunnin jutustelun päätteeksi sovimme, että hänestä tehdään kirja. Tavoitteena oli saada kirja valmiiksi vuodeksi 2020, jolloin Juhamatti täyttää 70 -vuotta, julkaisee viimeisen levynsä ja järjestää konserttikiertueen.

– Tämä on itselleni ensimmäinen faktaan perustuva kirja. Olen kirjoittanut lähes kaksikymmentä kirjaa ja ollut osallisena yli kolmeenkymmeneen antologiaan, joten tämä oli haaste. Tähän kirjaan ei saanut keksiä mitään omasta päästä, vaan kaiken oli oltava faktatietoa.

Juhamatti – Elämä on hyvä -kirjaprojektin aikana Mäntylä valmisteli samalla myös kahta omaa kirjaansa, lastenkirjaa ”Tonnelot ja vuoden ajat”, sekä yhdessä kuvataiteilija Sissi Ramstedtin kanssa toteutettua surukirjaa ”Kuka tahansa osaa lentää”, jossa surusta selviytymistä tutkaillaan Mäntylän pojan silmin.

Kirjan Juhamatista kirjoitti lapualainen Juha Mäntylä.

– Asumme Lapualla, Juhamatti ja minä, joten yhteydenpito oli helppoa. Oli helppo käydä Juhamatin luona, jos oli tarvetta tai sitten soittaa ja laittaa viestiä. Tarinoita hänellä riitti ja varmaan kirjaan olisi enemmänkin niitä mahtunut.

– Alusta alkaen suunnitelmissa oli, että kirjasta ei tehdä mitään negatiivisia asioita täynnä olevaa kirjaa vaan hyvällä, positiivisella asenteella oleva, Juhamatin näköinen, nöyrän taiteilijan elämäkerta.

Vastavalmistunut kirja on jaettu osioihin, joissa käsitellään mm. Juhamatin nuoruutta, lapsuusaikaa, uran alkua, menestyksen vuosia sekä elämässä tapahtuneita negatiivisia juttuja kuten avioero ja miten ne ovat vaikuttaneen miehen elämään.

Mukana on paljon kommelluksia uran varrelta, on hauskoja lyhyitä tarinoita ja on myös niitä vakavia hetkiä, jotka varmaan ovat laulajaa opettaneet kulkemaan oikeilla poluilla ja olemaan se nöyrä laulaja, jollaisena oma isä häntä kehotti olemaan.

Kirjassa sisältää runsaasti kuvia niin Juhamatin nuoruudesta kuin myös aivan tuoreitakin. Kuvia kirjaan haluttiin paljon, ne sijoittuvat kirjaan tasaisesti lyhyiden tarinoiden ja muistojen sekaan.

Kirjassa on noin 200 sivua ja sitä saa tilattua kaikista verkkokaupoista ja sitä voi kysyä myös itseään lähellä olevista kirjakaupoista tai tilata suoraan tekijältä osoitteesta juhakaritapiomantyla@gmail.com.

Juhlakiertue marraskuussa Lehtimäelle

Äskettäin ilmestyneen viimeisen pitkäsoittolevynsä myötä Juhamatin uralle kuuluu tänä päivänä hyvää.

Hän teki loistavan comebackin, joka alkoi Yhteinen taivas, yhteinen maa -singlen myötä ja kulminoitui 2017 julkaistuun Jylhämaa levyyn, josta nousi useita radiohittejä. Myös uusin levy sisältää upeita, tunteikkaita lauluja, joista ajan myötä kasvaa isoja, muistettavia lauluja.

Parhaillaan Juhamatti vietää 70 -vuotisjuhlaansa ja siihen liittyvä juhlakiertueen avauskonsertti oli Ylihärmässä Anssin Jussin Areenalla maaliskuun alussa.

Kevään 2020 aikana konsertteja on luvassa vielä Iisalmessa, Oulussa, Huittisissa ja Järvenpäässä.

Tanssikeikoilla Juhamattia voi nähdä kevään ja kesänaikana enenevissä määrin mm. 16.5. Kauhavalla Purmojärven rantahallissa ja 4.7. Isossakyrössä Kalliojärven lavalla.

Konserttikiertue jatkuu syksyllä mm. isänpäivänä Lapuan Alajoki-salissa ja myös Juhamatin syntymäkunta Lehtimäki saa oman konserttinsa marraskuun 2020 aikana.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät