-14.7 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Ritva Lindbergin teos Haluan säilyttää – Voin luopua esillä Seinäjoella

Taiteilija Ritva Lindbergin teos Haluan säilyttää – Voin luopua on esillä Seinäjoen kaupunginkirjasto Apilassa 30.3. saakka.

Teos syntyy pienistä värikkäistä vaneripaloista, joita kirjastossa kävijät saavat hypistellä ja asetella valintansa mukaan magneettitauluille. Ne kutsuvat katsojan mukaan osallistumaan omilla valinnoillaan ja mielipiteillään.

Kävijät voivat siis valita kuvan, jossa on hänelle tärkeä asia, ja kiinnittää sen magneettitauluun ja kirjoittaa viereen valinnan syy.

Sen jälkeen valitaan kuva jonka esittämästä asiasta voi luopua, tai jota ie hyväksy tai tarvitse. Edelleen kerrotaan syy valinnalle.

MAINOS

Tämän jälkeen nouseekin kysymys, miten valinnat vaikuttavat toisiinsa? Onko edes mahdollista valita aina oikein?

– Näyttelyissä käydessäni olisin aina halunnut kosketella teoksia, mutta se on lähes poikkeuksetta ollut kiellettyä, Lindberg kertoo. – Siksi halusin asettaa esille sellaisen työn, johon saa ja johon täytyykin koskea. Tämä teos muotoutuu vasta kun kirjastossa kävijät osallistuvat sen koostamiseen.

– Joka viikko odotan innolla miltä se tällä kertaa näyttää.
Idea osallistaviin teoksiin syntyi vuonna 2017 Nelimarkka-museossa, jossa oli esillä Lindbergin Sata taivasta -näyttely.

– Tuolloin esillä oli ensimmäinen yleisön valintoihin perustuva työni, joka käsitti sata erilaista taivaskuvaa.

– Oma ja yleisön innostus poiki Järviseudun kirjastoihin suunnatut Päiväni värit sekä Kesän ja syksyn palasia.

Nyt Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston myöntämä apuraha on mahdollistanut laajemmalle alueelle suunnatun, suuremmista kokonaisuuksista koostuvan kirjastokierroksen.

Aikuisille ja nuorille suunnattu Haluan säilyttää – Voin luopua ja lapsille tarkoitettu Tämän mä olen nähnyt, ovat olleet esillä tätä ennen Ylistaron ja Törnävän kirjastoissa.

Teokset kulkevat kesään mennessä vielä ainakin Seinäjoen keskusairaalaan, Nurmon ja Peräseinäjoen kirjastoihin.

Ritva Lindberg on 62 -vuotias kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän on syntynyt Alajärvellä, asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Lindberg on valmistunut Turun piirustuskoulusta taidemaalariksi 1977.

– Tekniikkani on akvarelli- ja guassimaalaus. Olen Pohjalaisen Taiteilijaliiton jäsen, Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja kuulun Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:hyn.

– Teoksiani on ollut esillä mm. Kansainvälisessä akvarellitaiteen näyttelyssä Prahassa Tsekin tasavallassa 2018, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseossa Nelimarkka-museossa Alajärvellä yksityisnäyttelyssä kutsuttuna 2017 ja Painting & Mixed media näyttelyssä Galleria Lessedrassa Bulgariassa 2012-2019.

Tällä hetkellä Ritva Lindberg toteuttaa E-P:n Kulttuurirahaston apurahan turvin osallistavan taiteen teoksia kirjastoihin ja laitoksiin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät