Joka kolmas tarkastuttaa palosammuttimen liian harvoin

Mainos[adrotate banner="3"]

Lukuisissa suomalaiskodeissa on käsisammutin, jota ei ole tarkastettu yli kahteen vuoteen, selviää LähiTapiolan kyselystä. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska sillä voidaan sammuttaa palon alkuja niin kotona, mökillä kuin myös esimerkiksi veneessä.

Monen kodin turvaksi on hankittu ainakin yksi käsisammutin, mutta sen kunnosta ei ole varmuutta. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen ei ole tarkastuttanut kotitalouteen hankittua sammutinta vähintään kahteen vuoteen. Se on harvemmin kuin pelastusalan ammattilaiset suosittelevat.

MAINOS

Puolet kahden vuoden aikana

Kyselyn vastaajista hieman yli puolet kertoo tarkastuttaneensa kotitalouden sammuttimen kuluneen kahden vuoden aikana. 36 prosentilla vastaajista tarkastuksesta on kuitenkin tätä pidempi aika – tai sammutinta ei ole tarkastettu koskaan. Pieni osuus vastaajista kertoo, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Pakollisia sammuttimet ovat esimerkiksi monissa veneissä. Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.

Palosammutin tulee tarkastuttaa aina, jos sitä on vähänkään käytetty. Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille riittää kahden vuoden välein tehty tarkastus, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja, kertoo LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen.

– Erityisesti, jos sammutin on ollut talven kylmässä kesämökissä tai ajoneuvossa, on se syytä tarkastuttaa ammattilaisella. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Myös veneissä tarkastus tulee tehdä vuosittain kosteuden takia.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Arjen katsaus -kyselyn mukaan lähes joka toisesta kotitaloudesta löytyy yksi tai useampia palosammuttimia. Maaseudun haja-asutusalueilla ne ovat kyselyn mukaan yleisempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

MAINOS
Edellinen artikkeliPuolet yrittäjistä vastustaa kuntaliitosta
Seuraava artikkeliPerhoon tulee matkaparkki elokuussa