-2.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Poimi vain sieniä, jotka tunnistat

Sienestys on mukavaa ja hyödyllistä. Alkavan sienikauden ainoa riski ei ole metsään eksyminen – osa Suomenkin sienistä on myrkyllisiä.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että paras tapa ehkäistä sienimyrkytys on poimia vain tuntemiaan sieniä. Myrkkysienen syöminen voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita.

MAINOS

Sienikausi on alkamassa tänä vuonna tavanomaista aiemmin. Sienet ovat terveellinen vaihtoehto ruokavalioon – ja sienestys metsässä lepuuttaa hermoja. Suurin osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mutta mukaan mahtuu myös myrkyllisiä.

Paras tapa välttää sienimyrkytys on poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti. Silti kokenutkin voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa pihalta tai metsästä löytynyttä sientä.

Vakavissa myrkytyksissä kyse on aina sienen syömisestä. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä.

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen. Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli.

Hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia ja esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

– Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta.

Sienen tunnistaminen on tärkeää mahdollisen oikean hoidon valitsemiseksi. Jos sientä ei tunnista itse, tuntomerkkien lisäksi muistiin kannattaa laittaa kasvupaikka.

– Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia, Eloranta kertoo.

Sienimyrkytys johtaa vain erittäin harvoin maksansiirtoon, mutta maksavaurion vuoksi hoidossa on kuitenkin vuosittain sienestäjiä.

Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta. Solumyrkkyä sisältävien sienten myrkytyksissä maksan, munuaisten ja veren soluja tuhoutuu, mikä voi johtaa kyseisten elinten pysyvään vaurioon, ja hoitamattomana kuolemaan.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 0800 147 111.

Muista sienimetsässä

– Poimi vain sieniä, jotka tunnet.

– Jos epäilee syöneensä myrkkysieniä, oikean hoidon saamiseksi sieni on tärkeä tunnistaa.

– Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.

– Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.

– Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät