1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Soinin kunta tarjoaa laadukasta elämää myös ikäihmisille

Soinin uusi kuntastrategia kertoo kunnan olevan sisukkaasti itsenäinen, vauvasta vaariin huolta pitävä ja yhteisöllinen kunta.

Kunnan elinvoimaisuus, sujuva arki kaikenikäisille asukkaille sekä kiinnostava elinympäristö ovat strategian kolme pääteemaa.

MAINOS

Pienten maaseutukuntien valttina voidaankin pitää mahdollisuutta tarjota asukkailleen vuorovaikutusmahdollisuuksia niin muihin ihmisiin kuin luontoonkin. Ainutlaatuinen ympäristö ja hyvä yleinen ilmapiiri houkuttelee myös ns. elämäntapamuuttajia, jolloin halutaan ehkä päästä pois ruuhkista ja lisätä oman elämäntyylin hallintaa. Tällaisen maallemuuton on arvioitu lisääntyvän tulevaisuudessa.

Soinissa arvostetaan ja pidetään huolta siis kaikista kuntalaisista. Eläkeläisetkin maksavat veroa, käyttävät palveluja ja tuovat kuntaan elinvoimaisuutta. He myös elävät entistä pidempään ja monet myös pitkään hyväkuntoisina.

Useat heistä ovat myös edelleen työelämässä tai muutoin auttamassa esim. lastenhoidossa, järjestötoiminnassa tai vapaaehtoistyössä. Heillä on myös paljon tietotaitoa, jota tulisi enemmän arvostaa ja hyödyntää eri tavoin. Näin voidaan samalla kehittää tärkeää välittämisen ja yhteisöllisyyden ilmapiiriä.

Olen haastatellut muutamia soinilaisia ikäihmisiä ja havainnut heidän tyytyväisyytensä kunnan tarjoamiin palveluihin niin terveydenhoidossa kuin muissakin palveluissa.

Myös kunnan harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ovat saaneet pääosin kiitosta. Yleisesti voidaan myös todeta, että hyvä sosiaalinen ilmapiiri ja me-henki ovat säilyneet kunnassa, joskin niitä on vaalittava tietoisesti edelleen.

Saara Kivikangas on aktiivinen eläkeläinen Soinin kirkonkylässä. Hän on toiminut SPR:n Ystäväkerhon vetäjänä jo useita vuosia ja edelleen. Muutenkin hän auttaa naapureita ja tuttavia monenlaisissa arjen pikku haasteissa.

Omaa kuntoaan hän hoitaa talvella hiihtäen ja lenkkeilen. Kuntosalilla hän käy kaksi kertaa viikossa Eläkeliiton vuorolla. Marjastus ja käsityöt ovat myös Saaran tärkeitä harrastuksia. Kaiken kaikkiaan hän on tyytyväinen kunnan palveluihin ja hänen mielestään ne ovat jopa parantuneet viime vuosina.

Laura Pirttilampi on palannut Soiniin v.-97 Pietarsaaresta. Hän käy kaksi kertaa viikossa uimassa. Vajaan kilometrin matka taittuu vielä mukavasti kelkalla ja samalla voi käydä muillakin asioilla. Laura käy myös ystäväkerhossa ja seurakunnan raamattupiirissä.

Äänikirjojen lainaus ja kuunteleminen on myös hänen lempiharrastuksiaan. Pienen paikkakunnan etuna hän näkee lähinnä monet ystävät ja kaverista välittämisen kulttuurin.

Leila Peura

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät