3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Marjatta Juutilta runoteos – Matkan varrella kuvaa elämän kokemuksia ja näkemyksiä

Alajärveläinen kirjailija Marjatta Juuti on juuri saanut valmiiksi ensimmäisen runoteoksensa. Kirjan, jota hänen ei koskaan pitänyt kirjoittaa, mutta jota pyydettiin häneltä niin paljon, että hän viimein päätti tarttua toimeen.

– Tämä on nyt neljäs kirjani. Ensimmäinen oli oppikirja, toinen kertoi elämäni vaiheista ja kolmas oli satukirja Pyhävuoren Peikosta.

MAINOS

Yhtä moniulotteinen kuin on Marjatan kirjallinen tuotanto ollut, niin on myös hänen halunsa kirjoittaa. Hän ei halua kangistua samoihin kaavoihin, vaan kokeilla erilaista.

– Kuitenkin jo Juurta jaksain nähtynä -kirjani sisälsi runoja, jonka vuoksi minulta alettiin kysellä runokirjaa. Pari vuotta sitten näin kyseisen kirjan arvostelun, jossa niin ikään kannustettiin erillisen runokirjan tekemiseen. Ajattelin etten halua, sillä kirjoittaminen on niin kokonaisvaltainen prosessi, etten tiennyt haluaisinko ryhtyä siihen enää.

Kyselyt eivät kuitenkaan loppuneet, joten viimein Marjatta päätti tarttua tehtävään. – Otin Juurta jaksain -kirjan runoja, muokkasin niitä, kirjoitin uutta ja puhalsin itseni aivan piippuun luodessani tätä kirjaa.

Kirjan nimenä on Matkan varrella ja se sisältää noin 60 runoa, joista noin puolet on aivan viime aikojen tuotantoa, osa vanhempia. Kirjan kustantaja on Mediapinta Oy. Kirjan kansi on Marjatan omasta maalauksesta.

Kirjan runoista osa on lyyristä proosarunoutta, osa haikuja. Niitä yhdistää se, että jokainen on syntynyt Marjatan omista kokemuksista, tuntemuksista, näkemyksistä ja tunteista. – Jokainen niistä on omaa itseäni, Marjatta toteaa.

Marjatta uskoo runojen puhuttelevan niitä, joilla on kosketuspintaa samanlaisiin asioihin, kuin hänellä itsellään. Ikä voi luoda samaa kosketuspintaa, mutta sitä voivat luoda monet muutkin samankaltaiset kokemukset.

Matkan varrella -runokirjaa voi ostaa Marjatalta itseltään tai tilata julkaisijan verkkokaupasta tai kirjatukkujen kautta.

Kirjan julkistamistilaisuus on torstaina 12.5. kello 18 Alajärven kirjastossa, jossa Marjatta Juuti kertoo kirjastaan. Lisäksi tilaisuudessa luetaan kirjan runoja ja kuullaan myös musiikkia.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät