Viherjasmikkeen sesonkiaika käynnistyy – puutarhasuunnitelmia tehdään läpi vuoden

Hautausmaalla kevättyöt ovat käynnissä. Hoitohautojen haravointi ja kasvualustan valmistelu tehdään toukokuussa. Kesäkuussa alkavat kesäkukkien istutukset.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kevään koittaessa katse kääntyy puutarhoihin. Lappajärvellä toimivan puutarha-alan yrityksen Viherjasmikkeen yrittäjä Marjo Joensuu on työskennellyt alalla päätoimisesti vuodesta 2018 lähtien.

Viherjasmike tarjoaa asiakkaille pihasuunnittelu- ja neuvontapalveluja Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueelle sekä etäsuunnitteluna pienempien istutusalueiden suunnittelua kauemmaksi oleviin kohteisiin.

MAINOS

Työ painottuu kesäaikana myös hautausmaan kukkahoitopalveluihin Lappajärvellä.

– Kävin lukion Lappajärvellä ja valmistuin sieltä 1993. Sen jälkeen opiskelin Alajärvellä puutarhuriksi viherpuolella. Koulussa tehtiin ensimmäiset harjoitustyöt asiakkaille ja kiinnostuin luovasta ja käytännönläheisestä työstä.

Uuden pihan suunnittelussa paneudutaan ensin kokonaisuuteen ja kasvilajit suunnittelen kasvupaikan olosuhteiden pohjalta pihakokonaisuuteen sopivaksi.

Puutarha ja luonto on minulle tärkeitä paikkoja. Kun siihen saa yhdistää työn, se motivoi monella tapaa, Joensuu kertoo.

Puutarhuriopintojen jälkeen hän opiskeli Lepaalla hortonomiksi puutarhatalouden koulutusohjelmassa, opinnot painottuivat kasvintuotantoon. – Puutarha-ala on kiinnostanut kokonaisvaltaisesti pitkin matkaa. Viljelyyn liittyvästä tiedosta että kasvintuntemuksesta on hyötyä nykyisessä työssäni yrittäjänä.

– Opintojen jälkeen olen toiminut töissä neuvonta-alalla 4H-yhdistyksessä Lappajärvellä ja Kuortaneella. Opiskelin työn ohessa ammatilliseksi opettajaksi. Toimin 15 vuotta JAMI:ssa Kurejoella opettajana.

– Sain olla käynnistämässä ja kehittämässä aikuisten puutarha-alan monimuotokoulutusta JAMI:ssa. Viljelypuolta olen tehnyt kotitilallani Lappajärven Kärnässä, jossa olen saanut hyvää oppia myös käytännössä yrittäjänä luomumansikkatilalla.

Toiminta painottuu viheralalle

Pihan yleissuunnitelmia Joensuu tekee omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen pihoihin sekä rivitalojen ja taloyhtiöiden pihoihin.

– Pihan yleissuunnitelmassa hahmotellaan koko pihan tilanjako, ja sen pohjalta suunnitellaan pihan tarkempia valintoja.

Suurimmaksi hyödyksi yleissuunnittelusta Joensuu näkee asiakkaalle pihakokonaisuuden suunnittelun. – Ammattilaisena voin tuoda ulkopuolisen silmin vaihtoehtoja. Kun pihan tilanjako on mietitty toimivaksi, niitä ei tarvitse siirrellä moneen kertaan.- Pihaa voi silti rakentaa tarvittaessa vuosien kuluessa omaan tahtiin. Suunnitelma antaa varaa pihan elää ja itse muokata tarvittaessa vielä toteutusta varten.

Suunnittelu onkin prosessi ja pihasuunnitteluun kuuluu yhteistyö asiakkaan kanssa ja toiveiden kartoitus. Kasvisuunnittelu on tärkeä osa pihasuunnittelua. – Esimerkiksi uuden pihan suunnittelussa paneudutaan ensin kokonaisuuteen ja kasvilajit suunnittelen kasvupaikan olosuhteiden pohjalta pihakokonaisuuteen sopivaksi.

Vaikka pihan suunnittelutarve tulee usein mieleen kevään koittaessa, pihasuunnittelua tehdään läpi vuoden, myös talviaikana. Suunnittelua kannattaa kysyä hyvissä ajoin, koska kesäaikaan on yleensä ruuhkaista. – Kesäaikana työllistävät suunnittelun lisäksi käytännön työt, joten tällä hetkellä pihasuunnittelua on mahdollista varata elokuulle ja siitä eteenpäin.

– Teen myös pienempiä istutussuunnitelmia, jotka voivat olla esimerkiksi perennapenkin, oleskelualueen tai istutusaltaan suunnittelu.

Pihaneuvontakäynneillä huomio muutoskohteisiin

Joensuu tekee myös pihaneuvontakäyntejä, joka on suullista neuvontaa asiakkaan kohteen mukaisesti. Usein lähtökohtana on jo rakennettu piha, johon halutaan muutosta. Käynnillä annetaan ideoita ja vinkkejä.

– Samalla voidaan miettiä helppohoitoisuuden lisäämistä tai miten pihaa voisi uudistaa tai kehittää. Pihaneuvontakäynnillä ohjeistan myös pihan hoitoon liittyvissä asioissa, kasvien leikkauksissa ja hoidossa. Asiakas voi kirjata muistiin vinkkejä tulevaa varten.

Uusille pihoille voidaan tehdä myös kartoituskäynti. – Tällainen alkuideointi ja kevyempi versio ilman varsinaista pihasuunnitelmaa sopii omatoimisen piharakentajan tarpeisiin. Käynnin pohjalta tehdään kirjallinen koonti omatoimirakentajalle, mistä voi lähteä liikkeelle ja kasvilistaa pihaan sopivista kasveista sekä ideoita materiaaleiksi. Pihan kartoitus- ja neuvontakäynnit onnistuvat myös kesän aikana.

Kokonaisvaltaista hautausmaan kukkahoitopalvelua

Hautausmaan kukkapalvelujen tarjoaminen Lappajärvellä käynnistyi nelisen vuotta sitten. – Aluksi aloitin muutaman kynttilän viennistä haudoille asiakkaiden pyynnöstä.

– Toiminta laajeni vähitellen ja aloin tarjota kesäkukkien istutusta ja hoitoa haudoille. Tarvetta löytyi myös kevät- ja syysistutuksille, kynttilän vienneille ja joissain tapauksissa mietimme asiakkaan kanssa hautaistutuksen helppohoitaistamista.

Monet asuvat itse kauempana ja omaisten haudanhoito on hankalaa pitkän matkan tai muiden esteiden vuoksi. Omaisen hauta on arvokas ja tärkeä muistelupaikka ja halutaan pitää hyvässä kunnossa.

– Lappajärven seurakunnan hautausmaa on kesäisin kaunis ja suosittu vierailupaikka, siellä käyvät omaiset kauempaakin vierailemassa kesälomareissullaan. Työhöni yrittäjänä liittyykin paljon myös asiakaspalvelua. Kukkahoitoon työllistän kaksi kausityöntekijää.

Viime vuosien kesät ovat olleet tosi kuivia, joten hautaistutusten säännöllinen hoito on tärkeää, jotta kasvit kukoistavat koko kesän. – Keskeisiä tekijöitä hautakukkien menestymiseen on kestävien kesäkukkalajien valinta, hyvä kasvualusta, lannoitus ja säännöllinen kastelu sekä muu hoito.

– Yrittäjän työni lisäksi vapaa-ajalla olen mukana seurakunnan toiminnassa Laudamus-kuorossa ja Kansanlähetyksen Lappajärven vastuuryhmän toiminnassa, jossa suunnittelemme ja järjestämme hengellisiä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliOutdoor active ohjaa oikealle polulle
Seuraava artikkeliPaalijärvellä patikoidaan taas koko perheen voimin!