Vimpeli kirkkaasti plussalle

Vimpelin Pesisfestivaalien aikaan on mahdollista osallistua arvontaan, jossa voi lunastaa eurolla itselleen omakotitontin. Kunnan keskustan läheisyydessä olevalle Sandbackan alueelle on noussut tähän mennessä yksi omakotitalo.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin kunnanvaltuusto hyväksyi maanantai-illan kokouksessaan viime vuoden tilinpäätöksen. Tilikauden tulos osoittaa 794 541,98 euron ylijäämää.

Valtuusto hyväksyi tilinpäätöksen lisäksi kokouksessa muiden muassa Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n osakassopimuksen vuosille 2024–2025 ja Etelä-Pohjanmaan itäisen alueen työllisyyden järjestämisalueen aiesopimuksen. Eniten valtuutettuja puhutti kuitenkin vajaan kolmen viikon kuluttua alkavien Vimpelin Pesisfestivaalien aikaan toteutettava tonttikampanja.

MAINOS

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille vuoden 2025 alussa. Valtuusto hyväksyi osaltaan aiesopimuksen, joka käsittelee Etelä-Pohjanmaan itäisen alueen työllisyyden järjestämisalueen muodostamista.

Vimpelin lisäksi alueeseen kuuluvat Alajärven, Alavuden, Kauhavan, Lapuan ja Ähtärin kaupungit sekä Evijärven, Lappajärven, Kuortaneen ja Soinin kunnat. Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Työllisyyden järjestämisaluetta koordinoivan valmistelutyöryhmän vimpeliläisjäseniksi kunnanhallitus on nimennyt kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen ja hänen varalleen hallinto- ja talousjohtaja Seija Kinnusen.

Tarkkaa taloudenpitoa

Vimpelin kunnan talous vahvistui edellisvuodesta. Taloudellisen tilan myönteiseen muutokseen vaikuttivat etenkin yhteisöverotulojen ennakoitua suurempi kasvu ja kuntayhtymien ylijäämien palautukset. Kunnan verotulot kasvoivat edellisvuodesta ja olivat 10 960 338,49 euroa.

Valtionosuuksia saatiin 9 117 671 euroa. Toimintatuotot olivat lähes samansuuruiset kuin vuonna 2021, kun taas toimintakulut kasvoivat noin 69 000 eurolla. Toimintakate eli toimintatuottojen ja toimintakulujen erotus oli-18. 240.374,56 euroa ja vuosikate 1.833.529,16 euroa.

– Toiminnallisesti viime vuosi oli Vimpelin kunnalle haastava muiden muassa hyvinvointialueen valmistelutyön takia. Taseessa oleva 1,6 miljoonaa euroa on puskuria tuleville vuosille. Tiukkaa taloudenpitoa ja talousseurantaa tullaan jatkamaan, kertoi Seija Kinnunen, joka totesi myös, että hallituksen linjaamat julkisen hallinnon sopeuttamistoimet tulevat heijastumaan kuntiin.

Valtuusto hyväksyi maanantaina myös Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n osakassopimuksen vuosille 2024 ja 2025. Evijärven kunta liittyy JPYP:n osakkaaksi vuonna 2024. Vimpelin omistusosuus on 8,81 prosenttia ja osakkeita on 21. Harri Hänninen (kesk.) ihmetteli Alajärven osakkeiden (129) suurta määrää.

– Uusia kuntia on liittynyt, mutta yhdellä kunnalla on osake-enemmistö. Mielestäni yrityksillä tulisi olla nykyistä enemmän valtaa.

Sam Leijonanmieli kertoo, että yhtiön omistusosuuteen liittyvää keskustelua on käyty kahdesti.

– Alajärvi kokee tärkeänä, että yhtiö säilyy heidän konsernissaan. Palvelusaatavuuden ja -tuotannon näkökulmasta saamme palvelua siinä missä muutkin.

Tonttikampanja uusiksi

Valtuustossa maanantaina esillä ollut tonttikampanja liittyy valtuutettu Matti Latvalan (tuolloin Haloo Vimpeli) helmikuussa 2021 tekemään valtuustoaloitteeseen uuden tonttikampanjan lanseeraamiseksi. Latvalan mukaan kaikki kunnan omistamat tontit, myös Jukkalassa ja Sandbackan alueella, olisi ostettavissa euron hintaan.

Tekninen lautakunta oli esittänyt kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että vajaan kolmen viikon kuluttua starttaavien Vimpelin Pesisfestivaalien aikaan arvottaisiin yksi kunnan omistama omakotitontti myytäväksi eurolla ja että tontti olisi vapaasti valittavissa kunnan omistamilta vapailta kaavoitetuilta omakotitonteilta.

Haloo Vimpelin Pasi Sova esitti, että kampanjaa laajennettaisiin vanhaan tonttikampanjaan ja kaikki kunnan omistamat tontit myytäisiin eurolla. Keskustan Sirpa Salomäki totesi, että tontin hinta ei ole hidaste vaan tämä aika monenlaisine esteineen.

– Mietittäisiin arvonta erikseen – ja sitten kampanja, jossa olisi mukana ilmaiset vesi- ja viemäriliittymät. Valmisteltaisiin laajempaa kampanjaa positiivisessa hengessä.

Kahden äänestyksen jälkeen Salomäen esitys jäi valtuuston lopulliseksi päätökseksi. Tekninen johtaja Jarno Pulkkinen kertoi, että yhtään Vimpelin kunnan omistamaa tonttia ei myyty viime vuonna. Sam Leijonanmieli huomioi puolestaan, että mikäli tulevaan tonttiarvontaan osallistuu useampi kuin yksi euron hintaista tonttia tavoitteleva, heihin otetaan yhteyttä ja kerrotaan, että jatkoa on tulossa.

Valtuutetut Jukka-Pekka Uusitupa (ps), Harri Hänninen ja Haloo Vimpelin Pasi Sova, Teemu Lassila sekä Tero Lassila jättivät valtuustoaloitteen, jossa esitetään Vimpelin kunnanvaltuuston kokoa pienennettäväksi nykyisestä 21:stä 17 valtuutettuun.

Vasemmistoliiton Eija Rannanpää ja Matti Järvelä sekä kristillisdemokraattien Lea Vasalampi jättivät puolestaan valtuustoaloitteen hankekoordinaattorin palkkaamisesta kuntaan.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKahvila Aitovierestä kesän herkulliset irtojäätelöt!
Seuraava artikkeliAnkkureille harmillinen tappio Kitrolla