SPR:n Alajärven osaston keskiviikkotoiminta on kaikille avointa!

SPR:n Alajärven osaston sihteeri Raija Hankaniemi ja puheenjohtaja Tarja Åkerman kertovat, että uusin keskiviikkopäivän toiminnoista on Käsityönystävät, johon voi tulla oman käsityönsä kanssa tai penkoa materiaalit SPR:n varastosta. Mukaan voi tulla ihan vain rupattelemaankin!
Mainos[adrotate banner="3"]

SPR:n Alajärven osasto tarjoaa joka keskiviikko kaikille avointa toimintaa, joka kokoaa puoleensa runsaasti kävijöitä viikosta toiseen.

– Aloitimme toiminnot muutama vuosi sitten vanhassa matkahuollossa. Olimme onnellisia, jos yksi tai kaksi ihmistä tuli käymään kahvilla, muistelevat osaston puheenjohtaja Tarja Åkerman ja sihteeri Raija Hankaniemi.

MAINOS

Tämä tehokaksikko on työllään ja tuntejaan laskematta vaikuttanut siihen, että nykyisessä sijainnissa Aaltolassa on tämän vuoden kokoontumisissa ollut jo yli 1100 kävijää!

Siinä samalla Tarja ja Raija ovat puurtaneet pitkää päivää ukrainalaisten tulijoiden kotien
kunnostamisessa, jotta he pääsivät asettumaan paikkakunnalle. Työ ei ole edelleenkään ohi, vaan ukrainalaisten kanssa tehdään edelleen viikoittain paljon vapaaehtoistyötä, nyt enemmän neuvonnan parissa materiaalisen avun sijasta.

Aaltolassa, osoitteessa Lääkärintie 1, ns. vanhassa sairaalassa, SPR:n toimintojen päivä on aina keskiviikkona ja päivä alkaa kello 10, jolloin paikalle kokoontuvat käsityönystävät. – Tänne voi tulla oman käsityönsä kanssa, tai meillä on täällä kyllä materiaaleja, jos omaa työtä ei ole.

– Täältä löytyy ompelukoneita, eli jos verhot kaipaavat lyhentämistä, sen voi tehdä täällä! Ja jos käsitöiden teko ei kiinnosta, paikalle voi tulla vain juttelemaan.

Kello 12-14 jatketaan Ystäväkahvilalla, johon niin ikään voi tulla kuka tahansa oman aikataulunsa mukaan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Kahvimaksu on vapaaehtoinen ja rupatteluseuraa löytyy, usein vanhoja tuttuja mutta myös uusia ystäviä!

Kello 14-15.30 on vuorossa Tarjan vetämät yhteislaulut ja luvassa on aina mukavaa ja iloista laulettavaa yhdessä!

Kielikahvila jatkaa iltaa kello 17.30 eteenpäin ja usein se venyy iltayhdeksään. Alun perin kielikahvila järjestettiin maahanmuuttajille idealla tarjota mahdollisuus harjoitella suomen puhekieltä ja oppia samalla suomalaista kulttuuria ja tapoja.

Edelleen nämä asiat ovat mukana, mutta pikkuhiljaa viritellään myös club-toimintaa ja viedään sitä kautta eteenpäin eri harrastuksia. Yhdessä on käyty keilaamassa, kesämökillä, kalastamassa, pelattu ulkopelejä ja sienestetty ja marjastettu.

Kielikahvilassa kävijät ovat olleet pääasiassa ukrainalaisia, mutta aivan kaikki kansallisuudet ovat sinne tervetulleita.

– Keskiviikon tilaisuudet ovat kaikki sellaisia, joihin voi tulla ja mennä omien aikataulujensa
mukaan. Ne ovat hyvin vapaamuotoisia ja ovet ovat avoinna jokaiselle.

Vapaaehtoisia tarvitaan

Keskiviikkotoiminnot ovat samalla myös osa SPR:n yksinäisyyden torjuntaan tähtäävää työtä, sillä täältä löytää aina juttukaveria ja yksinäinen, omaishoitaja tai vaikka lapsineen kotona oleva äiti voi tulla sinne muiden seuraan katkaisemaan tavallista arkea. Omaishoidettavan tai lapset voi hyvin ottaa mukaan!

Vetovastuun toiminnoista kantavat Raija ja Tarja, välillä he ovat saaneet apua iltoihin. Lisää
vapaaehtoisia otettaisiin mielellään – sekin olisi iso juttu, jos joku haluaisi tulla tiskaamaan! Päivän aikana paikalla käy usein noin 60 henkilöä, joten kahvikuppien tiskaaminen käsin ottaa sekin paljon aikaa.

Muitakin vapaaehtoisia tarvittaisiin, sillä välillä kaksi vetäjää eivät meinaa riittää joka paikkaan.

SPR kaipaa vapaaehtoisia moniin muihinkin tehtäviin. Ensiapuryhmä toimii hyvin Lahja Halla-ahon ja Päivi Lautamajan vetämänä, mutta uutta porukkaa otetaan mieluusti mukaan. Mitään ei tarvitse osata ennestään, vaan SPR kouluttaa ja koulutuksen myötä pääsee aikanaan myös ea-päivystysryhmään!

Ensiapuryhmän harjoitusillat ovat parittomien viikkojen maanantaina ja mukaan voi lähteä milloin tahansa!

Ystävätoimintaa on keskiviikon kahvilassa ja lisäksi toimii henkilökohtaisia ystäviä. Tällä hetkellä tilanne on se, että henkilökohtaisia ystäväpyyntöjä on enemmän kuin tekijöitä.

Alajärven osasto yritti keväällä järjestää ystävätoiminnan peruskurssia, mutta sinne ei saatu riittävästi osallistujia. Nyt kurssi on tulossa Vimpeliin 11.10. yhden illan kurssina, ilmoittautua voi vielä 5.10. saakka! Lisäksi peruskurssin voi suorittaa verkossa. Kurssilla käydään läpi perusasiat SPR:stä sekä ystävätoiminnasta ja se pitää olla käytynä ennen kuin voi alkaa SPR:n ystävätoimintaan.

SPR:n vapaaehtoisena voi toimia myös osallistumalla Nälkäpäiväkeräykseen kerääjänä. Näitä kerääjiä halutaankin kuuluttaa mukaan työhön nyt, sillä keräys suoritetaan tämän kuun lopussa. Katukerääjät voivat hakea lippaan Aaltolasta torstaina 28.9. kello 9-11 tai perjantaina 29.9. kello 12-15. Ennakkoon ei
tarvitse ilmoittautua, vaan saapua paikalle hakemaan oma keräyslippaansa!
Keräykseen voi osallistua myös eri kaupoissa, joiden kassoilta lippaat löytyvät jo nyt. Osaston toiminnasta lisätietoa löytyy sivustolta oma.punainenristi.fi. Toiminnot ovat keskittyneet Aaltolaan, josta kaupunki tarjoaa tilat osaston käyttöön maksutta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJärviseudun jäähalli on nyt OmaSP Areena!
Seuraava artikkeliTietomurto hoitotarvikejakeluyhtiöön