Vedon tähtäin kevään peleissä

Peanut Tuitele (vas.), Sam Breen ja Lasha Petree vahvistavat Vimpelin Vedon Naisten Korisliiga -joukkuetta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Viime kauden päätteeksi historiallisen SM-pronssin saavuttanut Vimpelin Vedon Naisten Korisliiga-joukkue esiintyy uudella kokoonpanolla kotiparketillaan tulevana lauantaina. Jukka-Pekka Kujalan ja Jarkko Havun suojatit haluavat pelata viihdyttävää ja aktiivista koripalloa ja edetä kevättä kohti nousujohteisesti. Tällä kaudella Naisten Korisliigassa pelaa yhdeksän joukkuetta. Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa 24 ottelua.

Veto uudistui viime kaudesta jonkin verran. Tämän kauden ulkomaalaisvahvistukset tulevat Yhdysvalloista. Laitahyökkääjä Sam Breen on 24-vuotias, laitahyökkääjä Lasha Petree 22-vuotias ja hyökkääjä Sirena ”Peanut” Tuitele 23-vuotias. Cayro-Lyza Toomingas nähdään jälleen Vedon väreissä.

MAINOS

Jyväskyläläistä JBA:ta edustava ja Veto-faneille tuttu Pihla Jaatinen pelaa syksyn aikana Korisliiga-pelejä kaksoisedustuksen turvin. Joukkueen runkopelaajia ovat Anni ja Riikka Kujala sekä Karoliina Rytkönen, jolla on vyöllään 299 ottelua naisten pääsarjatasolla.

Keväällä iskussa

Viime kausi, hienosti sujunut loppukausi ja etenkin seurahistorian ensimmäinen aikuisten SM-mitali koriksessa antavat Vedon päävalmentaja Jukka-Pekka Kujalan mukaan lisää uskoa siihen, että joukkue voi edetä pudotuspeleihin, pärjätä sarjassa ylipäätään.

– Joukkue ei mennyt kokonaan uusiksi. Rungon varaan voi rakentaa tulevaa. Ulkomaalaispelaajat ovat perinteisesti aika isossa roolissa menestyksen kannalta. Materiaalimme on hieman kapea syksyllä, kun Minttu Isoranta on vielä sivussa. Uskon, että meillä on vuodenvaihteen jälkeen enemmän pelaajia rosterissa.

Vedon nuorta kaartia edustavat pelaajat pelaavat 19-vuotiaiden valtakunnansarjaa Lapuan Korikobrissa.

Noin 80 000 euron budjetilla sarjakauteen startannut Veto on paaluttanut tähtäimensä loppukevääseen.

– Tavoite on pudotuspeleissä, olla siellä iskussa ja pelata kauden parasta koripalloa maaliskuulla. Amerikkalaisvahvistukset tulivat Suomeen syyskuun alussa ja he ovat hyvin sulautuneet tähän yhteisöön alkuviikkojen aikana. Ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaavat pelaajat haluavat oppia uutta ja tämä on heille hieno mahdollisuus viedä omaa uraa eteenpäin.

Veto juhli seurahistoriansa ensimmäistä aikuisten koripallomitalia huhtikuussa. Korisbuumi jatkuu edelleen ja se näkyy esimerkiksi junioripuolella.

Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi uskoo, että pronssiin päättyneen kauden jäljiltä eletään edelleen korisbuumia, joka näkyy myös junioripuolella harrastaja- ja vetäjämäärissä. Seuralle on tärkeää, että sillä on monta lajia. Moni Superpesis-joukkuetta tukeva paikallinen yritys on mukana tukemassa mahdollisuuksiensa mukaan myös Naisten Korisliiga -joukkuetta.

– Pienelle kylälle on kunnioitettavaa, että pärjätään suuria joukkueita vastaan. Hyvillä ulkomaalaisvahvistuksilla on iso merkitys siihen, miten joukkueet pärjäävät.

Uutta kohti

Vedon uudelle amerikkalaistriolle Suomeen tulo on ollut hyppy tuntemattomaan. Kolmikolla on vahvat näytöt yliopistokoripallosta. Kaliforniasta kotoisin olevan Peanut Tuitele valottaa Suomeen tuloaan sillä, että hänen elämänsä on ollut kiihkeätempoista ja hän halusi myös uusia kokemuksia ja tutustua uuteen kulttuuriin. Vimpelissä onnistuu hänen kaipaamansa rauhallisempi elämäntapa – unohtamatta pääasiaa eli korista.

– Tiedän, että joukkue saavutti viime kaudella pronssia, mutta minä tähtään kultaan! Olen ollut osa yhteisöä, jossa oli korkeat kriteerit ja odotukset – ja korkein asia, mitä voi tavoitella, on voittaminen. Se vie oman aikansa, että saadaan kemiat yhteen ja ymmärretään toisiamme pelaajina kentällä.

Noin yhdeksänvuotiaasta saakka koripalloa joukkueessa pelannut Sam Breen kallistui Suomen ja Vedon suuntaan, sillä hänellä on koira ja Suomi yksi niistä maista, johon koiran tuominen oli mahdollista. Kylmä sääkään ei tuota ongelmia.

– Haluan olla mukana kasvattamassa joukkueen kulttuuria. Vedon pelitapa muistuttaa oman college-joukkueeni pelitapaa ja olen saanut hyvin juonesta kiinni. Minäkin tähtään kultamitaliin!

Breenin koira on nimeltään Turbo ja rodultaan pienikokoinen Aussie doodle eli villakoiran ja australianpaimenkoiran sekoitus.

Nopeita päätöksiä

Lasha Petree tulee Detroitista. Hän kertoo pelanneensa kaksi kuukautta Meksikossa ennen Suomeen saapumistaan. Naisten Korisliigalla on Petreen mukaan hyvä maine ammattilaisuraa aloittelevien ulkomaalaispelaajien näkökulmasta katsottuna.

– Minulle Vimpeli oli paras valinta pelata ensimmäistä kautta Euroopassa. Olen viihtynyt Vimpelissä, täällä on rauhallista. Ihmiset ovat mukavia ja ehkä vähän ujojakin. Mutta he vastaavat, kun heille puhutaan. Minulla oli kaksi päivää aikaa tehdä päätös Suomeen lähtemisestä.

Peanut Tuitele laittaa vielä paremmaksi, sillä hänen oli tehtävä samansuuntainen päätös yhdessä päivässä.

Kauden ensimmäisessä kotiottelussaan Veto pelaa lauantaina 7.10. Tapiolan Honkaa vastaan. Tällä kaudella Vedon lauantain kotiotteluiden alkamisaika on kello 16.

Vedon joukkue kaudella 2023–24: Sam Breen, Minttu Isoranta, Pihla Jaatinen, Anni Kujala, Riikka Kujala, Annu Pajala, Lasha Petree, Neea Rannanpää, Aino Riihimäki, Karoliina Rytkönen, Heta Thil, Cayro-Lyza Toomingas ja Peanut Tuitele. Päävalmentaja Jukka-Pekka Kujala, valmentaja Jarkko Havu.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKiirevastaanotto jatkuu nykyisellään
Seuraava artikkeliKukka- ja sisustuspuoti Rustiikki hurmaa kävijänsä aina uudelleen