Lehtimäen Rannankylällä puhaltavat uudet tuulet – riski toiminnan hiipumisesta toi kylään uutta virtaa

Rannankylän kyläyhdistys on saanut kokonaan uuden ja innostuneen hallituksen, jossa puhetta johtaa Pasi Virtanen. Isoin päätös heti kärkeen on ollut se, että Satamaravintolaa ei myydä, vaan sinne etsitään ravintolatoimintaan yrittäjä vuokralaiseksi, kuten on ollut aikaisemminkin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Rannankylä on vuosikymmen taaksepäin ollut todella aktiivinen kylä, jossa on järjestetty monenlaista toimintaa ja saatu paljon aikaan talkootyön voimalla.

Yksi merkittävä asia kylälle oli se, kun kylätaloksi ja samalla ravintolatoiminnan mahdollistajaksi kaupungilta ostettiin siltä aiemmin vuokralla ollut Suninsalmen satamaravintola alueineen.

MAINOS

Jossain vaiheessa raskaat talkoovuodet korjasivat veronsa ja toimijat väsyivät. Pikkuhiljaa tilanne meni siihen, että viime heinäkuussa kyläyhdistyksen silloiset toimijat nostivat kätensä pystyyn ja ryhtyivät etsimään Suninsalmen Satamaravintolalle ostajaa tai vuokraajaa, joka vuokraisi alueen kokonaissopimuksella.

Tämä tieto oli kyläläisille melkoinen shokki ja herätys. Sen myötä huomattiin, että toiminnan pyörittämistä ei voi jättää vain muutaman ihmisen harteille, vaan rivit olisi koottava uudelleen. Mikäli Satamaravintola myytäisiin, sitä ei koskaan saataisi takaisin.

– Kyläyhdistyksen kokoukseen saapui nyt lähemmäs 30 osallistujaa ja heistä valittiin kymmenen henkilöä hallitukseen, joka vaihtui nyt kokonaan, kertoo uudeksi puheenjohtajaksi valittu Pasi Virtanen. Sihteerin pestiä hoitaa Minna Koskinen. Hallituksessa on mukana niin miehiä kuin naisiakin, joten toiminnan ideointiin saadaan monenlaista näkökulmaa.

– Meillä on tässä nyt mukava hallitus, jolla on intoa jatkaa toiminnan pyörittämistä ja kehittämistä eteenpäin. Hallituksessa on edustajia myös vapaa-ajanasukkaista, jotka ovat tulleet kyläyhdistyksen toimintaan suurella innolla.

Uudelleen toimintaan puhallettu kyläyhdistys teki saman tien kaksi päätöstä. Suninsalmen Satamaravintolaa ei myydä, vaan ravintolatoimintaa pyörittämään etsitään yrittäjä tuttuun tapaan. Yrittäjälle myös asetetaan tiettyjä reunaehtoja muun muassa ravintolan avoinnaoloaikoja koskien.

Toinen päätös, joka tehtiin ja laitettiin heti käytäntöön, oli se, että yhdistyksen kauan julkaisema Lehtimäen Joulu -lehti ilmestyy myös tänä vuonna. Asia laitettiin heti liikkeelle ja sen saama vastaanotto on osoittanut, miten laaja tuki kyläyhdistyksen toiminnalle on: kannatusilmoituksia lehteen saatiin todella hyvin ja helposti ja materiaalia lehteen on tullut runsaasti.

Ravintolanpitäjän haku aloitetaan Suninsalmelle näinä päivinä, kun uusi hallitus on saanut pidettyä ensimmäisen varsinaisen kokouksensa järjestäytymisen jälkeen.

– Talven aikana suunnittelemme toimintaa, jota Suninsalmen alueella ensi kesänä järjestetään.  Toiminta alueella tukee myös ravintolayrittäjää, ja yrittäjä itse saa luonnollisesti myös järjestää omaa toimintaansa alueelle.

Kyläyhdistyksen sauna avantoineen on käytettävissä koko talven ajan tuttuun tapaan. Hallitus tulee pohtimaan myös pääkiinteistön kaipaamia korjaustoimenpiteitä, joista ensimmäisenä odottaa julkisivun maalaus. Se tehdään, kun on sopiva aika.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliTalous puhutti Vimpelin valtuustossa
Seuraava artikkeliAlajärvellä äänestettiin veroista