Asioita on tehty oikein – kolmekymppisen JPYP laajenee edelleen

Toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa ja yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi kilistivät maljat Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n 30 vuoden kunniaksi.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vaikka 30 vuotta on pitkä aika kehitysyhtiölle, niin Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy ei edelleenkään osoita hiipumisen merkkejä. Päinvastoin, yhtiö kasvaa ensi vuonna Evijärven mukaantulolla ja toimintaa ja vaikuttamista riittää, kuin nuoremmilla.

Yhtiön vahva toiminta ja laajeneminen ovatkin varma merkki siitä, että asioita on tehty oikein. Se on merkki myös omistajien sitoutumisesta ja ymmärryksestä elinkeinoyhtiön toiminnan merkitykselle.

MAINOS

JPYP:n 30-vuotisjuhlia vietettiin niin avoimien ovien kuin 30-vuotisjuhlankin ympärillä. Juhlaa juonsi yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi ja avauspuheen piti toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

– 30 vuotta on pitkä aika kehitysyhtiölle, Alanko-Luopa totesi kerraten, että JPYP perustettiin Vimpelissä 1993. Sen ensimmäinen toimitusjohtaja oli Heimo Höykinpuro, joka hoiti tehtävää yli 20 vuotta. Alanko-Luopa on ollut tehtävässä nyt jo lähes kymmenen vuotta,

Yhteiö perustettiin vastaamaan Vimpelin kunnan elinkeinopalveluiden tuottamisesta. Ensimmäistä hallitusta johti nyt jo edesmennyt Pekka Niemi ja kaikilla hallituksen jäsenillä oli yritystoimintaa, mutta myös kosketuspintaa päivän politiikkaan.

– Yhtiön ohjelmaan ovat kuuluneet alusta saakka alkavien yritysten palvelut sekä kasvuyritysten palvelut, jotka ovat suurin työsarka tänäkin päivänä. Alueellamme on noin 2000 aktiivista yrittäjää. Asukkaita alueellamme on noin 18000 ja kun Evijärvi tulee ensi vuonna mukaan, yli 20000. Joka kymmenennellä alueen asukkaalla on siis jokin yritys.

Alanko-Luopa kertoi, että alue on pienyritysvaltaista, 93 prosenttia yrityksistä on mikroyrityksiä.

Kolmas tukijalka JPYP:n toiminnassa on aluekehittämisellä, sisältäen hankkeet ja aluemarkkinoinnin. Yhtiön kautta hanketoiminta onkin saatu isommaksi ja voimavaroja siihen, mistä kiitokset menevät rahoittajille ja kaikille yhteistyökumppaneille.

Suomen Yrittäjien tervehdyksen juhlaan toi puheenjohtaja Petri Salminen.

Vuonna 2009 JPYP:n toiminta laajeni Alajärvelle ja Soiniin ja samaan aikaan Alajärven kaupungista tuli yhtiön pääomistaja. Yhtiön on hyvin poikkeuksellinen siinä, että kuntaomistajien lisäksi sillä on 20 yritysosakasta ja heiltä on myös edustus hallituksessa.

Vuonna 2020 myös Lappajärvi tuli mukaan yhtiöön ja 2024 Evijärvi.

– Laajentuminen on hieno arvostuksen osoitus, joka kertoo, että jotakin on tehty oikein, koska luottamusta tekemiseemme on.

– Monia elinkeinoyhtiöitä Suomessa on purettu ja toiminta palautettu kuntiin. Täällä tilanne on nähty toisinpäin.

Suomen Yrittäjien tervehdyksen juhlaan toi puheenjohtaja Petri Salminen, joka ennen juhlaa kävi innostavalla vierailulla Mäkelä Alulla. Hän totesi, että yritystoiminnan pyörittäminen ei ole helppoa, mutta menestyminen ei myöskään ole mahdotonta. – Mitä’ helpompaa yrityksen perustaminen on, mitä helpompaa sen kehittäminen ja yrityksen menestyminen, sitä paremmin myös yhteiskunta voi.

– Tämä vuosi on näyttänyt monelle sen yrittämisen nurjemman puolen. On tullut konkursseja ja yritystoiminnan alasajoja.

– Suhdanteet kuuluvat yrittäjyyteen, sen jokainen yrittäjä hyväksyy. Hyvällä suhdanteella pitäisi olla mahdollisuus kerätä puskureita huonompia aikoja varten.

Salminen pohti puheenvuorossaan sitä, miten tuetaan yrittäjää, joka kamppailee vaikeiden asioiden parissa. Tämä on haaste myös elinkeinoyhtiölle. Toiminnan alasajo ja irtisanomiset ei ole yhdenkään yrittäjän tavoitteena.

SEKES ry:n toimitusjohtaja Jaakko Helenius puhui kehitysyhtiön roolista aluekehittämisessä.

Ei mitään niin huonoa ettei jotain hyvääkin, ja Salminen muistutti, että kysymykset ja epävarmuustekijät maailmassa voivat olla myös mahdollisuus tehdä jotain uutta.

– Yrittäjät näkevän maailmassa mahdollisuuksia ja suhtautuvat tulevaisuuteen optimistisesti, periksi ei anneta. Yrittäjyys onkin siitä hieno laji, että samoista palikoista voidaan päästä erilaisiin lopputuloksiin.

SEKES ry:n toimitusjohtaja Jaakko Helenius puhui omassa puheenvuorossaan kehitysyhtiön roolista aluekehittämisessä.

SEKES ry:n muodostavat kaupunkien ja kuntien kehitysyhtiöt tai elinkeinotoimet kautta maan. Jäseninä on 56 kehitysyhtiötä ja ne tekevät vuosittain työtä 40000 yrittäjän kanssa. JPYP:n väki on paljon mukana toiminnassa ja Helenius näkee JPYP:n vakaana yhtiönä, jossa asioita on tehty oikein, mistä kertoo kuluneet 30 vuotta.

– Kiitos myös omistajille, että he ovat ymmärtäneet pitkäaikaisen kehitysyhtiön hyödyt.

Heleniuksen mukaan kehitystyötä tehdään lähellä yrittäjiä. – Kehitysyhtiö on yritykselle paikallinen, pitkäaikainen tukija. Yrityskehitys, toimintaympäristön kehittäminen ja aluemarkkinointi kuuluvat kaikki kehitysyhtiölle.

Musiikkia juhlassa esittivät Alajärven musiikkiopiston oppilaat ja päätössanat lausui JPYP Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Honkaniemi.

Tuula Jokiaho

Kuva2:

Kuva3:

MAINOS
Edellinen artikkeliSeAMKin hakijamäärä kasvussa
Seuraava artikkeliJouluradio soi jo!