Vedenpinnat ennätyskorkealla

Lokakuun runsaat sateet nostattivat veden pintoja pohjalaismaakunnissa. Vimpelin läpi virtaava Savonjoki ei ollut poikkeus vedenpinta oli korkealla. Lappajärven ranta-alueilla nähtiin peltojen tulvimista ja veneiden ja laitureiden karkaamisia.
Mainos[adrotate banner="3"]

Pohjalaisjokien ja -järvien vedenpinnat olivat edelleen korkealla lokakuun loppupuolelle saakka. Lokakuun puoliväliin saakka sää oli leuto ja melko sateinen, mutta kuun loppupuolella sää kylmeni ja vähäisemmät sateet tulivat lumena.

Ähtävän-, Kruunupyyn- ja Kälviänjoelle sekä Perhonjoen alaosan alueille osui ennen lokakuun puoliväliä suuremmat sateet, jotka saivat veden leviämään monin paikoin pelloille. Suurin sadehavainto, 38 millimetriä, tehtiin 11.10. Kokkolassa. Kokkolassa satoi reilun viikon aikana eli 6.–14.10. yhteensä 98 millimetriä.

MAINOS

Lappajärven pinta korkealla

Ähtävänjoella korkealla olleen Lappajärven vedenpinta nousi edelleen lokakuun ensimmäisten viikkojen sateiden seurauksena. Lappajärven vedenpinta oli ylimmillään 16.–20.10., jolloin järven pinta oli noin 90 senttimetriä ylempänä kuin tuona ajankohtana tavanomaisesti. Lappajärven vedenpinta ei ole vuoden 1982 kevättulvan jälkeen käynyt yhtä korkealla. Toukokuussa 1982 vedenpinta kävi kymmenen senttiä korkeammalla kuin nyt. Lokakuun tulviminen aiheutti Lappajärven ranta-alueilla peltojen tulvimista ja muitakin vahinkoja kuten alimpien rakennusten kastumista, laitureiden sekä veneiden karkaamisia ja rantojen syöpymistä. Ähtävänjoen alaosalla Herrforsin voimalaitoksella virtaama oli 12.10. noin 67 kuutiometriä sekunnissa, joka on samaa luokkaa kuin mittaushistorian suurin havainto keväältä 1982.

Perhonjoen vesistöalueella Patanan tekojärvi nousi noin 60 senttimetriä tavanomaista korkeammalle lokakuun puolivälissä. Suuri osa yläpuolisen Perhonjoen vesistä piti välillä juoksuttaa jokea pitkin Patanan tekojärven ohi. Virtaama Perhonjoen alaosalla Kaitforsissa oli suurimmillaan lokakuun puolivälissä 133 kuutiometriä sekunnissa ja lokakuussa keskimäärin 72 kuutiometriä sekunnissa, kun lokakuun keskiarvo vuosina 1983–2023 on ollut 22 kuutiometriä sekunnissa.

Lokakuun lopussa helpotti

Kuortaneenjärven vedenpinta oli lokakuun puolivälin paikkeilla yli puoli metriä tavanomaista korkeammalla, mutta laski lokakuun loppuun mennessä tavanomaiselle tasolle. Myös Hirvijärven tekojärven vedenpinta saatiin laskettua tavanomaiselle tasolle lokakuun loppuun mennessä.

Sateet jatkuivat runsaina lokakuun alkupuoliskolla. Kuukauden loppua kohti lämpötila laski, kireät yöpakkaset alkoivat ja laajoilta alueilta puuttui lumipeite, jolloin maan jäätyminen alkoi nopeasti. Jäätyneessä maaperässä ei muodostu pohjavettä ja pohjavedenpinta tyypillisesti laskeekin talven aikana. Pohjavedenpinta on edelleen paikoin noussut lokakuun aikana. Nousun odotetaan loppuvan maan jäätymisen ja roudan tulon takia talven alkaessa.

Pohjaveden pinta on pohjalaismaakuntien alueella laajalti korkeammalla kuin lokakuussa keskimäärin. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla pohjavedenpinta on ajankohdan keskiarvossa tai enimmillään 0,8 metriä keskiarvon yläpuolella.

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronatartuntojen määrä kasvussa
Seuraava artikkeliHeikkilä matkaa pyörtänöiltä palatseihin