0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Vireä vanhus vastaa haasteeseen

Ajatus Järviseudun ensimmäisen yhteiskoulun perustamisesta ja Vimpelin yhteiskoulun toiminnan aloittaminen syyskuussa 1943 kielivät siitä, miten koulutusta on arvostettu – ja arvostetaan edelleen. Tänä päivänä yhteiskoulussa on noin 165 oppilasta ja lukiossa 69 opiskelijaa. Opettajia on noin 25.

Lukion ja yhteiskoulun 80-vuotisjuhlassa mennyt ja tuleva kulkivat rinnakkain. Vs. sivistystoimenjohtaja ja rehtori Marko Timo muistutti tervehdyssanoissaan kunnan pitkistä perinteistä sivistystyössä.

MAINOS

Vimpeliin vuonna 1858 perustettu kansankirjasto oli maakunnan ensimmäisiä. Kymmentä vuotta myöhemmin Vimpeliin perustettiin kansakoulu.

Uuden edessä

Vielä 1930-luvun lopussa keskusteluja oppikoulun perustamisesta käytiin lähinnä kansakoulunopettajien keskuudessa. Ajatus oppikoulun perustamisesta kypsyi kevättalvella 1943 ja perustettiin kannatusyhdistys.

Aluksi yhteiskouluun perustettiin viisiluokkainen keskikoulu. Alkuun kouluun tuli hakea. Pääsytutkintoon saapui 119 pyrkijää. Määrä ylitti odotukset. Yhteiskoulun toiminta alkoi 26.9.1943 Pekkalan ja Strangin tuvissa.

Ensimmäiset ylioppilaat lakitettiin vuonna 1951. Kun Konsta Kataja painaa päähänsä ylioppilaslakin tulevan itsenäisyyspäivän alla pidettävässä lakkijuhlassa, on hän järjestyksessään 1 893:s Vimpelin lukion ylioppilas.

Veikko Mäenpää on Vimpelin yhteiskoulun ensimmäisiä oppilaita ja ylioppilaita. Hänen työhistoriaansa liittyy myös yhteiskoulun kunnallistamiseen

Vuosien varrella Marko Timon vireäksi vanhukseksi kuvailema koulu on käynyt läpi monia muutoksia. On siirrytty peruskouluun ja laajennettuun oppivelvollisuuteen, tehty koronapandemian mukanaan tuoma digiloikka, koulun rakennuksia on purettu ja uutta rakennettu. Tulevaisuuden haasteisiin vastataan jatkossakin. Yksi asia pysyy: opettajat opettavat ja oppilaat opiskelevat.

Elämän peruseväät

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli pohti juhlapuheessaan vajavaisuuksia, joihin hänen mielestään keskitytään liikaa. Hän muistutti, että meillä kaikilla on tiettyjä vajavaisuuksia. Jokaisella on kuitenkin jokin talentti.

– Koulusta saatte peruseväät elämäänne, haastatte itsenne myöskin epämukavuusalueilla ja löydätte oman talenttinne.

Moni Vimpelin yhteiskoulun ja lukion nykyisistä tai entisistä opettajista on käynyt koulupolkunsa Vimpelissä. Koulun entisiin oppilaisiin kuuluvat myös entisessä opinahjossaan erityisopettajana työskennellyt Teuvo Mäkelä ja Oulun yliopistossa alumnikoordinaattorina työskentelevä Henna Rannanpää. He kertoivat juhlavieraille omia koulumuistojaan. Kahvihetken jälkeen kaksikko kävi katsomassa luokassa esillä olleita lehtileikkeitä. Rannanpää bongasi kuvansa yhteiskoulun ja lukion 60-vuotisjuhlajutusta.

Veikko Mäenpää oli Vimpelin yhteiskoulun ensimmäisten oppilaiden joukossa eli aloitti koulutaipaleensa 12-vuotiaana syyskuussa 1943. Vimpelin yhteiskoulun ensimmäisistä ylioppilaista on Mäenpään lisäksi elossa Leevi Rentola, joka oli estynyt saapumasta juhlaan.

– Aika hyvät ja monipuoliset eväät Vimpelin yhteiskoulu on tarjonnut elämään. Opettajat olivat erilaisia, heillä jokaisella oli oma talenttinsa, opettajat olivat tehokkaita. Rönkä innosti saksan opiskeluun, Ripsaluoma historian opiskeluun. Biologianopettaja Cantell piti Darwinia suurena persoonana ja opetti meille koko evoluution kehityksen.

Mäenpää teki elämäntyönsä kansakoulun ja peruskoulun opettajana. Hän toimi muiden muassa Sääksjärven koulun johtajaopettajana. Hän oli mukana myös Vimpelin yhteiskoulun kunnallistamishankkeessa ja teki koulusuunnitelman siinä vaiheessa kun oltiin siirtymässä peruskouluun.

– Tämä koulu on kehittynyt silmissä! Täällä on kaikki nykyaikaiset tilat ja laitteet, hän huomioi juhlan jälkeen.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät