-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Alajärvi panostaa Aalto-näkyvyyteen

Alajärven kaupunki on kuluvan vuoden aikana panostanut Aalto-kohteidensa markkinointiin. Satsaus jatkuu myös ensi vuonna, kun kaupungissa järjestetään Alvar Aalto -viikko. Lisäksi Alajärvellä vastataan Aalto-oppaiden kysyntään.

Villa Väinölä vetää puoleensa niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Uusklassisen muodon omaavassa rakennuksessa järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia ja on osa tulevaa Alvar Aalto -viikkoa.

Alajärvi on valittu Aalto-kaupunkien verkoston puheenjohtajaksi. Valinta nostaa Alajärven profiilia ja näkyvyyttä Aalto-kaupunkien joukossa. Kaupunki on vienyt Aalto-kohteiden sanomaa eteenpäin muiden muassa Matkamessuilla ja Pohjalainen Matkamessupäivä -tapahtumassa.

MAINOS

Teemaviikko kuuluu kaikille

Alajärvellä järjestetään Alvar Aalto -viikko 30.8.–8.9. Tapahtuma on järjestetty seitsemän kertaa, viimeksi elo-syyskuun vaihteessa Kotkassa. Viime vuonna viikkoa vietettiin Saksan Wolfsburgissa.

Arkkitehtuurin ja asiantuntijaluentojen ohella Alajärven teemaviikolla on myös kevyempi, kansanjuhlatyyppinen puoli. Tapahtumaan ollaan budjetoimassa useampi kymmenentuhatta euroa. Tavoitteena on myös selvittää, voidaanko joitakin tapahtumaviikon osia hankkeistaa.

– Kotkassa järjestettiin mahtava tapahtuma, joka painottui enemmänkin arkkitehtuuriin ja asiantuntijuuteen. Meilläkin ne piirteet ovat mukana. Tarkoituksena on, että viikolla on mukana musiikkia ja esityksiä – kaikille jotakin. Ohjelmassa on esimerkiksi sellomusiikkia, joka oli Alvar Aallon suosikkimusiikkia, kertoo elinvoimajohtaja Jaakko Aninko.

Teemaviikkoa on jo pohjustettu ja työryhmätyöskentelyt käynnistyvät tammikuussa. Yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä kertoo, että Alajärvi on pienin kaupunki, joka järjestää Alvar Aalto -viikon yksin.

– On tärkeää, että tapahtumaa valmistellaan sekä kaupungin sisällä että muidenkin toimijoiden kanssa. Toivomme mukaan yritykset, kolmannen sektorin toimijat ja yksittäiset kuntalaisetkin työryhmätyöskentelyihin mukaan.

Jaakko Aninko vinkkaa, että tapahtuman yhteydessä urheiluseurat voivat järjestää esimerkiksi lajikokeilua ja tuoda omia juttujaan esille. Tuomas Lahdenperä jatkaa, että Aalto-Säätiöstä on myös painotettu, ettei viikon tapahtumien tarvitse liittyä arkkitehtuuriin tai Aaltoon – näin on Alvar Aalto -säätiöstä painotettu.

Oppaita kaivataan

Alajärvellä on tullut esiin tilanteita, joissa kaupungin Aalto-kohteisiin tutustuvat matkailijat ovat kaivanneet opastusta. Sitä on ollut saatavilla, mutta oppaiden tarve on ollut Tuomas Lahdenperän mukaan huutava. Koulutusta ja sen järjestäjää on mietitty. Suomen Opasliiton koulutus on laaja ja myös työläs järjestää.

– Aikamme mietittiin ja yritimme etsiä yhteistyökumppania. Järviseudun ammatti-instituutti on luvannut järjestää koulutuksen. Tahtotila on sellainen, että saisimme joitakin oppaita jo Aalto-viikolle lisää reserviin.

Kysymysmerkkeihin kuuluu vielä se, että onko koulutus Opasliiton hyväksymä laaja koulutus vai enemmänkin Alajärven tarpeisiin räätälöity koulutus.

Alajärvi on lisännyt omaa panostustaan myös Aalto-matkailureitin kaupunkien joukossa. Jaakko Aningon mukaan Alajärveltä on ollut edustus jokaisessa kokouksessa.

– Kokouksissa on kehitetty Aalto-matkailua esimerkiksi työpajoissa, kertomalla Alajärven hyvistä Aalto-kohteista ja olemalla mukana tuotteistamisessa. Olemme myös keskustelleet yhteistyökuviosta Seinäjoen suuntaan – ja sitä on toki jo ollut. Seinäjoelta ohjautuu matkailijoita Alajärven Aalto-kohteisiin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät