0.7 C
Alajärvi
lauantai 27.4.2024
MAINOS

Tunnustusta veteraanikeräyksen vapaaehtoisille

Veteraanivastuu ry. on palkinnut 17 lappajärveläistä Sotiemme veteraanit -keräyksen aktiivia.

Hopeisen kunniamerkki annettiin seitsemän vuoden aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä. Kunniamerkin vastaanottivat Ritva Nahkala (vas.), Tuula Hautaketo (takana), Anneli Ollila, Aili Koskela, Arvi Kangastie ja Risto Lehtonen. Heidän lisäkseen hopeisen kunniamerkin saivat Heikki Ahopelto, Toivo Lantela, Lauri Siirtola ja Onni Tervanen.

Lappajärvellä luovutettiin seitsemän kultaista ja kymmenen hopeista ansioristiä. Ansiomerkkien luovutuksesta vastasi Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti Kortesniemi.

MAINOS

Veteraanivastuun kunniaristit otettiin käyttöön viime kesänä ja niiden myöntämisen tarkoitus on keräystoimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten palkitseminen ja huomioiminen.

Lappajärven Sotaveteraanit ry. sai kehuja, kun yhdistys oli kehystyttänyt jokaiselle kunniamerkin saajalle annetun kunniakirjan.

Kunniamerkkiesitykset on tehnyt Lappajärven Sotaveteraanit ry. Veteraanivastuu ry:n myöntämän kultaisen kunniamerkin saa kymmenen vuoden vapaaehtoistyöstä veteraanien hyväksi ja hopeisen kunniamerkin seitsemän vuoden aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä. Sotiemme veteraanit -keräyksen suorittivat varusmiehet.

Vapaaehtoiset järjestivät niin Lappajärvellä kuin muuallakin varusmiesten kuljetukset ja kuljetusten toteuttajat eri puolille kuntaa sekä varusmiesten ja vapaaehtoisten kahvituksen ja ruokailun. Lappajärvellä keräys toteutettiin kaikkiaan 12 kertaa.

Tunnustus työstä

Kultaisella ansioristillä Lappajärvellä palkittiin Jorma Ahvenniemi, Juhani Kangas, Eino Korri, Risto Niemi, Urpo Purola, Kalevi Pölönen ja Teuvo Sadeharju. Hopeisen kunniamerkin saivat Heikki Ahopelto, Tuula Hautaketo, Arvi Kangastie, Aili Koskela, Toivo Lantela, Risto Lehtonen, Ritva Nahkala, Anneli Ollila, Lauri Siirtola ja Onni Tervanen.

Pertti Kortesniemi kertoi, että vaatimukset kunniamerkin saamiseksi ovat kovat, sillä kunniamerkin saadakseen on täytynyt olla mukana toteuttamassa Sotiemme veteraanit -keräystä pitkään.

Joissakin sotaveteraaniyhdistyksissä keräyksestä vastaavat henkilöt ovat saattaneet vaihtua kahden–kolmen vuoden välein.

– Tämä on eräänlainen kiitollisuudenosoitus teille. Toivon, että annatte merkille sen arvon, mikä sille kuuluu. Toivon myös, että käytätte tätä kunniamerkkiä ja näytätte muille, mitä omalla esimerkillänne olette saanut aikaiseksi, evästi Kortesniemi tunnustuksen saaneita.

Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti Kortesniemi luovutti kunniamerkit. Hän toi mukanaan myös ajankohtaista, sotaveteraaneja koskevaa asiaa.

Kortesniemi kiitti Lappajärven Sotaveteraanit ry:tä siitä, että sen toimijat olivat huomanneet kehystyttää kunniamerkkien mukana tulleet kunniakirjat.

Tuotto omaan kuntaan

Keräyspäällikkönä Lappajärvellä toteutetuissa Sotiemme veteraanit -keräyksessä toiminut Teuvo Sadeharju halusi kiittää vielä erikseen keräyksen järjestelyissä mukana olleita naisia. Lappajärvelle satoikin usein kiitosta ruuasta ja kahvituksesta. Suoritettujen keräysten jälkeen varusmiehet saivat myös eväät mukaansa, kun he lähtivät kohti palveluspaikkaansa.

– Joka paikasta olen saanut myönteistä palautetta varusmiesten taholta Lappajärven keräyksestä. Keräys meni Lappajärvellä aina hyvin ja tuotto oli keskimäärin 4 000 euroa.

Lappajärven Sotaveteraanien puheenjohtaja Eino Korri laskeskeli, että Lappajärvellä ehdittiin kerätä noin 40000 euroa oman kunnan veteraanien kuntoutus- ja virkistystoimintaan.

Lappajärvellä varsinaista keräystä oli suorittamassa vuosittain 20–30 varusmiestä.

Lappajärvellä on elossa tällä hetkellä elossa kymmenen veteraania, iältään93–98 vuotta. Veteraanien määrä on suuri, kun sitä vertaa naapurikuntiin.

Veteraaneille suunnattavaa keräystä ei Lappajärvellä ole toteutettu enää pariin vuoteen. Syynä on veteraanien määrän väheneminen.

Pentti Kortesniemi kertoo, että Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin kuuluvat yhdistykset ovat lopettaneet valtaosin keräyksen viime vuonna.

Mieluisa tehtävä

Kultaisella ansioristillä palkittu Risto Niemi ja hopeisella ansioristillä muistettu Aili Koskela ovat pitäneet vapaaehtoistoiminnan muodosta, jota veteraanien hyväksi tehty keräys tarjosi.

Koskela kertoo toimineensa aiemmin sotaveteraaniyhdistyksen naistoimikunnassa. Häntä ja niin ikään hopeisella ansioristillä palkittua Tuula Hautaketoa pyydettiin aikanaan veteraaniyhdistyksen hallitukseen naistoimikunnan lakkauttamisen jälkeen.

– Kun veteraanikeräys alkoi, olimme aina seurakuntatalolla keittiössä töissä. Toiminta oli aina ihan mahtavaa. Varusmiehet aina sanoivat, että missään ei ollut niin hyvät tarjoilut kuin Lappajärvellä. Ihan henkilökohtaisesti monet tulivat kiittämään.

Risto Niemi kertoo puolestaan, että varusmiesten kuljetuksista vastaamassa oli toistakymmentä vapaaehtoista autoineen.

Keräysaika oli aina kolme tuntia. Lappajärvi oli muiden kuntien tapaan jaettu alueisiin, jolla yksi autokunta liikkui. Niemi kertoo, että keräysalueet jaettiin sen mukaan, mitä kukin kuljettajana toiminut vapaaehtoinen tunsi.

Keräyspäivänä paikasta toiseen siirryttäessä ehti hyvin jututtaa varusmiehiä.

– Kerääjinä saattoi olla sellaisiakin, jotka eivät olleet aikaisemmin käyneet Lappajärvellä. Yleensä Sotiemme veteraanit -keräystä suorittaneet saivat hyvän vastaanoton kuntalaisilta. Varusmiehet oli hyvin opastettu tehtäväänsä.

Niemi kertoo, että kerääjien kuljettajina toimineilla oli mahdollisuus kirjata kilometrit ja laskuttaa polttoainekulut.

Useinkaan laskutusta ei tehty, paitsi jos kuljettajalla oli pitkä matka kokoontumispaikalle ja sieltä kohteena olleeseen kylään.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät